Politikk

Nå står slaget om Aps asylpolitikk

Luften synes å ha gått ut av Aps asylliberale fløy når landsmøtet skal behandle migrasjonsutvalgets anbefalinger. Men AUF hevder skinnet bedrar.

Den som lurer på hva som kommer først i Arbeiderpartiets asylpolitiske mantra – «streng, rettferdig og human» – får svar denne helgen.

Landsmøtet skal behandle Migrasjonsutvalgets innstilling til asylpolitikk.

Det er duket for det viktigste asylpolitiske slaget på årevis i Ap. Det kan komme til å forløpe roligere enn ventet.

LES OGSÅ: Støre hardt ut mot Høyre – varsler om ulikhet og abort

Få tungvektere på banen

Få store kanoner har kastet seg inn i kampen. Med unntak av Vestland og Buskerud på hver sin fløy, har ingen tunge fylkeslag foreslått endringer i utvalgets anbefalinger eller dagens asylpolitikk.

Kontrasten er slående til det liberale engasjementet på landsmøtet under flyktningskrisen i 2015. Og til landsmøtet i 2017, da AUF og en rekke fylkeslag gjorde opprør mot økt bruk av midlertidig opphold for enslig asylungdom mellom 16 og 18 år.

Så sent som i fjor vinter haglet det intern kritikk mot migrasjonsutvalgets leder, Masud Gharahkhani, som kom med tøffe soloutspill mens utvalget arbeidet.

Asylliberale bylag vedtok motresolusjoner og Ap-politikere stemplet utspillene som Frp-politikk. Men etter at det bredt sammensatte utvalget la fram en enstemmig innstilling, synes kritikken å ha stilnet.

I normalt så aktive AUF har bare to fylkeslag sendt inn kritiske forslag. I år har ungdommen i stedet satset tungt på vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) før landsmøtet.

BERIT AALBORG: «Klassisk Ap-tale fra Støre»

AUF: – Skinnet bedrar

Skinnet bedrar, mener derimot AUF-erne Vårt Land har snakket med.

– Det var ikke ro etter at utvalget la fram sin innstilling. Rundt om på grasrota reagerte folk. Det kom bare ikke fram i nasjonale media, sier Håkon Einarsve, leder i Trøndelag AUF.

Mengden innsendte forslag speiler ikke stemningen i landsmøtesalen, mener han. De asylliberale resolusjonene som ble vedtatt før innstillingen var klar, står fortsatt ved lag.

Han får støtte fra Hoda Imad, sentralstyremedlem i AUF. Hun avviser at AUF har nedprioritert saken for å kjempe gjennom vern av LoVeSe:

– AUF var på banen under flyktningkrisen i 2015 og med oktoberbarna. Det er vi også nå. Dette er en av våre fire viktigste saker. Vi kommer til å ha mange på talerstolen.

Kilder i partiapparatet vurderer derimot sjansene for et nytt asylopprør som små, men tror spørsmål knyttet til bruk av midlertidig opphold kan vekke debatt også i år.

LES OGSÅ: Slik inntar verdistridene Ap - igjen og igjen

Prioriterer to kamper

Da overvurderer de grasrotas appetitt for kraftige innstramminger fra utvalget, svarer derimot AUF-erne.

– Vi har sett i tidligere saker at partiledelsen og Masud Gharahkhani ikke har grasrota med seg, sier Hoda Imad.

Hun sier AUF-lag har pekt ut to kampsaker. Den første handler om dagens asylpolitikk, den andre om et sentralt grep i utvalgets innstilling:

• Nei til midlertidig opphold for asylungdom.

• Nei til å skille mellom individuelt og subsidiært beskyttelsesbehov. Det vil si krigsflyktninger, som ikke er individuelt forfulgte, skal sendes ut igjen eller bare får midlertidig opphold.

– Sånne forslag vil gjøre politikken vår mye mer restriktiv, sier Imad.

Migrasjonsutvalget møter også motstand mot å bruke bistandspenger til å finansiere en «solidaritetspott» til å hjelpe flyktninger til nye liv i «nærområdene».

Einarsve i Trøndelag øyner på sin side også mulighet for andre asylgjennomslag, slik som flere kvoteflyktninger og nei til returavtaler med land som bryter menneskerettighetene.

LES OGSÅ: Ap-utvalg vil ha maksgrense for innvandring

Dette er jokeren

Hvis asylopprøret uteblir, kan derimot et annet forslag tenkes å bli en joker og et plaster på såret: Krav om maks tre måneders behandlingstid for mindreåriges asylsøknader. Dette forslaget går nemlig igjen blant flest av de store lagene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk