Nyheter

– Ap forstår ikke KrF. Høyre har ikke vært mer konservative på 20 år

Torbjørn Røe Isaksen mener KrF har alt å tape på rødt samarbeid.

– Høyre må ikke bli et rent verdiliberalt parti. Men at vi diskuterer et begrenset ja til eggdonasjon betyr ikke slutten på Høyre som verdikonservativt parti, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som har ledet arbeidet med nytt partiprogram.

Nå blåser det opp til bio- og familiepolitisk kamp når Høyres landsmøte skal vedta program for perioden 2017 til 2021 i begynnelsen av mars.

LES OGSÅ: Frykter et mer verdiliberalt Høyre

Verdikonservativt varsko

I siste utkast er dagens nei til eggdonasjon fjernet. Halve programkomiteen går dessuten inn for å erstatte barnetrygden med gratis barnehage og SFO. Kontantstøtten vurderes endret.

Det fikk Høyres helsepolitisk talskvinne Tone Wilhelmsen Trøen til å gå ut med en bekymringsmelding i Vårt Land. Hun advarer mot å la verdliberale krefter vinne fram på bekostning av Høyres verdikonservative tradisjon i bio- og familiepolitikken.

Også ledelsen i Kristelig Folkeparti frykter et mer liberalt Høyre i biopolitikken. Nestleder Dagrun Eriksen mener dessuten Høyre har blitt mindre opptatt av valgfrihet for familier og mer glad i statlig styring. Kort sagt likere Ap, som hun sier til Vårt Land.

LES OGSÅ: – Høyre ligner mer og mer på Ap

Advarer mot Ap

Torbjørn Røe Isaksen advarer derimot KrF mot å tro at gresset er grønnere på den røde siden, i samarbeid med Ap.

– Selv om vi skulle si ja til eggdonasjon, vil vi fortsatt være mest restriktive i gen- og bioteknologiske spørsmål, dersom du ser bort fra KrF og Sp, sier programsnekkeren.

Han ramser skadefro opp saker der Aps nye programutkast er på kollisjonskurs med KrF: Tidlig ultralyd for alle gravide og ja til kunstig befruktning for enslige i bio-politikken. Kommunal vetorett mot friskoler griper dessuten inn i foreldres samvittighetsfrihet, og krav om kvinneandel i trossamfunns styrer griper inn i deres indre teologiske frihet, mener Røe Isaksen.

– Ap forstår ikke KrF, og tror at de løser dette ved å gi KrF K'en i KRLE-faget. Samtidig viderefører de tradisjonen sin for sosial ingeniørkunst. De har alltid ønsket å ligge i front innen gen- og bioteknologi, og de har så og si aldri hatt en skikkelig diskusjon om eller forståelse av feltet, sier han.

LES OGSÅ: – For få år siden ville dette vært utenkelig for Høyre

Mer konservativt

– Du snakker mye om Ap. Treffer Trøen litt for godt med sin bekymringsmelding?

– Så mye i Aps program går i stikk motsatt retning av oss og KrF at det må påpekes. Jeg er enig med Tone på begge områdene, men Høyres profil står ikke og faller på dette. Å være konservativ handler om langt mer enn bare bio- og familiepolitikk, sier Røe Isaksen.

– Men føler du deg som konservativ under press nå?

Nei. Høyre har alltid hatt spenninger i spørsmål som respekt for enkeltmennesket, de frivillige fellesskapene, for samfunnsmodellen vår og langsiktig forvaltning av samfunnet. Høyre har i bred forstand neppe vært mer konservativt på 20 år.

– Norges Kristelige Legeforening vil ha reservasjonsrett mot eggdonasjon. Hvordan vil Høyre stille seg til det denne gangen?

– Jeg er skeptisk og det står ikke noe i programmet om dette.

LES OGSÅ: Duket for strid i Ap om K'en i KRLE

Familie først

Røe Isaksen tviler sterkt på at barnetrygden skrotes av landsmøtet. Han avviser Dagrun Eriksens påstand om at Høyre har blitt mer glad i statlig styring i familiepolitikken.

– Er valgfrihet for familien på vikende front i Høyre, Røe Isaksen?

– Å fjerne barnetrygd vil bety at staten styrer mer. Derfor er jeg mot det forslaget. Men Høyre står fortsatt fast på at familien må styre selv. KrF har kritisert oss for å ville la familiene bestemme fordeling av foreldrepermisjon selv. Vi har ikke av den grunn ment at de har gitt opp sin familiepolitikk, sier Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Ap strammer inn overfor trossamfunn

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter