Nyheter

Abortutfordring fra begge kanter på KrF-landsmøtet

Både tilhengere og motstandere av selvbestemt abort brukte talerstolen på KrF-landsmøtet til å snakke om abort. Mens flere talere advarte om å gå i kristenkonservativ retning uttrykte andre en forventning om at partiet vil holde de ufødte barns fane høyt.

I mars omtalte Vårt Land at KrF er splittet internt om abort. Denne splittelsen viste seg også på talerstolen på landsmøtet.

Begge sider utfordrer

Flere tok opp abortspørsmålet fra talerstolen. Noen ga tydelig uttrykk for at de er stolte over at KrF er partiet som kjemper for menneskeverd og det ufødte liv.

Generalsekretær Magnar Kleiven for Norges Kristelige Lergeforening sa at partiet vil styrke det kristne verdigrunnlaget sitt. Han tror ikke det er mulig å endre abortloven i dagens politiske klima, men mener partiet må sette inn støtet mot sorteringssamfunnet. Han reagerte spesielt på at Downs syndrom faller innenfor kriteriet om alvorlig sykdom i den omstridte 2c-paragrafen i abortloven – som åpner for abort etter uke 12 som følge av alvorlig, arvelig sykdom hos fosteret.

– Downs syndrom er ikke en alvorlig sykdom. Det er ikke engang en sykdom. Det er en annerledeshet. Et samfunn uten Downs syndrom er et fattigere samfunn, sa han. Videre manet han KrF til videre kamp mot fosterreduksjoner og for legers samvittighetsfrihet.

Vil stramme inn

– Jeg tolket deg som at du ønsker at KrF skal bli en tydelig forsvarer av det ufødte liv og være tydeligere om selvbestemt abort. Er det rett forstått?

– Du tolker meg rett. Jeg sier ikke at vi skal gå mot selvbestemt abort, men flytte fokuset fra kvinners til barns rettigheter. Det er ikke kvinnen som er den svake part i abortspørsmålet, det er barnet. Selvbestemt abort er et feilaktig begrep, morsbestemt abort er riktigere, sier Kleiven. Han håper partiet vil fastslå mer konkret og restriktiv abortpolitikk på neste landsmøte.

– Jeg håper at partiet kan ta opp igjen spørsmålet og at vi fram mot neste landsmøtet kommer med et alternativ. Et alternativ med noe mer restriktiv praksis enn i dag, for eksempel når det gjelder selektiv abort av fostre med funksjonshemminger, sier han.

LES OGSÅ: Ropstad er skodd for tøff kamp om kristenarv

Må ha unntak

– Så har det også vært eksempler på barn som har blitt gravide og tvunget til å bære fram barn, eller for den saks skyld kvinnen i Irland som døde for noen år siden etter å ha blitt nektet abort. Er det mer kristent menneskeverd i det?

Nei, det er ikke mer menneskeverd i å tvinge folk til å bære fram barn i slike tilfeller. Man må tillate abort i visse tilfeller, som når barn har blitt gravide, etter overgrep eller ved fare for mors liv. Det handler mer om hvordan man løser det i praksis. Så tror jeg også mer på å gjøre det man kan for å hjelpe for eksempel unge kvinner i Latin-Amerika med å bære fram et barn heller enn å ilegge dødsstraff for abort.

LES OGSÅ: Kvinnelige velgere kan sende KrF ned i avgrunnen

Advarte mot teologisk KrF

Ikke alle talerne var like glade for at KrF virker å gå i en mer kristenkonservativ retning når det gjelder abort. Geirmund Lykke er en av dem som advarer mot dette.

– Når vi ønsker å gi partiet en mer kristen profil, må det ikke betyr en mer teologisk profil som støter folk fra oss, sa Lykke.

Han pekte på Sverige, hvor Kristendemokraterna gjør det godt på målingene. De har ingen sterk, teologisk profil, påpekte han. Faktisk har de et mer liberalt abortsyn enn de fleste norske partier, minnet han om. Han kom også med kritikk mot dem som har gått ut mot Geir Jørgen Bekkevolds vielse av Mona Høvset og hennes kone.

– Det gir ingen mening å si at vigselen i fjor var i strid med KrFs politikk, vi er ikke et trossamfunn, var hans budskap. Han vil i stedet at en mer kristen profil skal bety mer medmenneskelighet.

Uenige om selvbestemmelse

Erik Næs i Telemark KrF har tidligere gitt utrykk for overfort Vårt Land at han støtter hovedtrekkene i dagens abortlov, og ønsker at KrF skal gå inn for selvbestemt abort fram til uke 12.

– Jeg er enig med biskopene om at «et samfunn med legal tilgang til abort er bedre enn et samfunn uten abort». Dersom vi ­hadde forbudt abort ville det vært et skritt tilbake til en tid da vi hadde illegale aborter og i praksis et klasseskille når det gjelder tilgang til abort, sa han den gang.

LES OGSÅ: Sørkoreansk domstol slår fast at abortforbud strider mot grunnloven

Også Næs snakket om temaet fra talerstolen fredag.

– Det står fast i vårt program at vi skal verne om det ufødte liv. Abortloven har bred støtte i befolkningen. Den får vi ikke endret. Vi bør respektere og anerkjenne at den abortloven skal vi fortsette å ha, sa han. Også Næs var opptatt av at KrF ikke skal være noen forlengelse av kirkelivet og menighetslivet. De må være et parti som går inn i sin tid og svarer på spørsmålene som faktisk stilles. Spørsmålet som stilles i samfunnet er ikke hvem som skal få gifte seg, men hvordan man kan sikre trygge rammer rundt det, mener han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter