Nyheter

10 millioner­ kan bli korona­syke i Afrika

Afrika har lenge hatt færre smittede enn andre kontinent, men nå kan arbeidet mot covid-19 og andre sykdommer rammes av USAs varslede kutt i støtten til Verdens Helseorganisasjon.

Afrika har så langt hatt færre påvist smittede enn andre kontinent, men forbereder seg nå på at smitten vil spre seg lokalt også der.

Matshido Moeti leder Verdens Helseorganisasjons operasjoner i Afrika fra et kontor i Brazzaville i Republikken Kongo. Torsdag deltok hun og flere av hennes­ kolleger­ på et digitalt pressemøte om hvordan kontinentet nå forbereder seg på langt flere smittede enn de har hatt så langt.

– Vi er spesielt bekymret for noen land som Algerie, Sør-Afrika­ og Kamerun, som står for mer enn halvpartene av alle smittetilfellene.

Koronaviruset er nå til stede i 52 av de 54 landene i Afrika. 19.800 personer er smittet. Over 1.000 har mistet livet etter å ha fått påvist smitte, opplyser Africa Centers for Disease Control and Prevention. De varsler at over 1 million testsett skal sendes ut i neste uke, men at behovet er 15 millioner.

Lokal smitte

Lenge hadde­ afrikanske land i hovedsak importerte tilfeller av covid-19-smitte, men i begynnelsen av april ble smittegangen lokal i flere land. Nå er man spesielt bekymret for lokal smitte i en del vestafrikanske land med ­begrenset helsevesen.

– Den siste uka har vi sett en rask økning i antall tilfeller i land som Niger, Tsjad og Kamerun. Dette er land med svært begrenset­ testkapasitet, påpeker Moeti. Derfor startet man også sist uke en serie av «solidaritetsflygninger» med testutstyr og ­beskyttelsesutstyr i sam­arbeid med den Afrikanske Union (AU) og Verdens matvarefond (FAO), som har tilgang på store transportfly. Basen for denne opera­sjonen er Etiopias hovedstad Addis Abeba, som vanligvis er kontinentets travleste flyplass.

Trump-kutt

Det er WHO som i samarbeid med Afrikas eget smittevernssenter African Centre for disease control (AfricaCDC), ved AU-hovedkvarteret i Addis Abeba, som vil ha den koordinerende rollen i Afrika. Africa CDC ble opprettet etter ebolaepidemien i Vest-Afrika i 2014 og 2015, men fortsatt er det WHO som sitter­ med mye av ressursene­.

Organisasjonen har en mer operasjonell rolle i Afrika enn en del andre steder, blant annet hjelper de nasjonale helsemyndigheter flere steder på kontinentet med vaksinasjonskampanjer. De neste seks månedene har organisasjonen regnet ut at de vil trenge rundt 300 millioner­ amerikanske dollar til tiltak mot covid-19 i Afrika. Men nå kan både dette arbeidet, og annet arbeid som pågår rammes av kutt, om president Donald Trump stopper det amerikanske bidraget­ til organisasjonen, slik han har varslet.

– Vi jobber nå med andre ­donorer globalt for å se om vi kan få dekket dette inn, sier Moeti.

Polio

Men selv om innsatsen mot covid-19 blir opprettholdt, er det også andre kampanjer som står i fare for å kuttes. Over de to neste årene hadde USA lovet 151 millioner dollar til øremerkede folkehelseprogrammer i Afrika. Bortimot femti millioner har WHO alt fått, de resterende 100 millionene står nå altså i fare for ikke å bli utbetalt.

– WHO er en medlems­organisasjon, og vi mottar store ­bidrag fra medlemmene som går til viktige kampanjer. Her kan kutt ­potensielt ha mye å si. Vi var i ferd med å kunne erklære at ­polio var utryddet på kontinentet, nå er det usikkert. USA er den største donoren som har hjulpet oss med det. De har også donert penger til kampanjer mot malaria og HIV, og de er med på å styrke helsevesenet i flere land.

Men, understreker Moeti, USA er ikke bare en donor, de er også en partner. Og vel så viktig som finansiell støtte er samarbeid om forskning og strategisk ledelse i kriser, slik den man nå står midt oppe i.

– Vi setter pris på forholdet vårt til USA. Man får håpe at noen tenker seg om.

Vant med epidemi

Det har vært mange dystre spådommer om hva som vil skje når covid-19 sprer seg i Afrika, og særlig i trangbodde slumbyer med ­dårlige sanitære forhold, eller i noen av kontinentets enorme flyktningleirer. Men det er også forhold som taler til Afrikas­ fordel­.

En av dem er at folk er vant med epidemier. De siste årene har afrikanske land, og WHOs afrikanske team, slått tilbake flere­ utbrudd av meslinger, gulfeber og, på Madagaskar, et ­utbrudd av pest. Blant annet.

Michel Yao leder organisasjonens nødoperasjoner på kontinentet. Nylig har han koordinert innsatsen mot ebolautbruddet i Den demokratiske republikken Kongo, som har vart siden 2018. Yao forteller at man nå har ­utarbeidet modeller som viser at 10 millioner afrikanere kan bli alvorlig syke og trenge sykehusinnleggelse under en covid19-epidemi, men at tallene er usikre­. Også ved ebolaepidemiene i Vest-Afrika for noen år siden laget man modeller, som heldigvis ikke gikk i oppfyllelse.

– Noen av modellene våre viste­ et svært alvorlig scenario, men de tok jo utgangspunkt i at det ikke ble innført tiltak. Så de feilet fordi det ble innført tiltak, og de ble innført raskt. Helt ­vanlige tiltak for folkehelsen kan altså påvirke utfallet, sier han.

Sør-Afrika handlet raskt

Også Moeti understreker betydningen av tiltak, og trekker spesielt fram Sør-Afrika, som har handlet raskt etter at man fikk mistanke om at smitten spredte seg lokalt. Sør-Afrika innførte portforbud i slutten av mars og hadde i løpet av dager 67 mobile teststasjoner ute i områder man mistenkte det kunne være smitte. Tre uker senere har Sør-Afrika mer enn 2.300 tilfeller, men både antallet sykehusinnleggelser og antall døde er relativt lavt. Og selv om sosial distansering ikke faller så lett for afrikanere, tror Moeti at de vil tilpasse seg også denne gangen.

– Vi har sett at i svært vanskelige situasjoner, som ved et ebolautbrudd så tilpasser folk seg, selv om det er helt i strid med hvordan de vanligvis vil oppføre seg. Og dette skjer fordi folk får en forståelse for hvorfor de må treffe tiltak, de tar det til seg. Så det er viktig at man får ut informasjonen, at man forklarer, og så hjelper dem å treffe riktig valg. Jeg har stor tro på at afrikanere vil klare å gjøre det som er nødvendig når det trengs, sier Moeti.

LES MER:

Motebransjen nekter å overholde kontrakter. Millioner av tekstilarbeidere mister jobben på dagen

Dobbelt rammet: Korona og ny eboladød

Andreas er i Sør-Afrika under koronakrisen: – Jeg blir flau over egne problemer når jeg tenker på hvordan andre lever her


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter