Nyheter

Dobbelt rammet: Korona og ny eboladød

Etter 20 dødelige måneder gjorde DR Kongo seg klar til å feire at ebolautbruddet er avsluttet. Men så kom de første koronatilfellene, og et uventet nytt eboladødsfall i påsken.

– Et trist tilbakeslag for sårbart land som sliter med store helse- og konfliktproblemer, sier utenlandssjef Tørris Jæger i Røde Kors.

Han var optimist da han for bare halvannen måned siden besøkte de ebolarammede områdene i det sentralafrikanske landet. Det var samtidig som den gledelige meldingen kom om at den siste innlagte ebolapasienten ble utskrevet fra behandling.

Gleden ble kortvarig

Gleden over utsiktene til et ebolafritt DR Kongo ble imidlertid kortvarig. Bare at par dager før ebolautbruddet skulle bli erklært avsluttet 2. påskedag, ble et nytt tilfelle oppdaget i den østlige byen Beni. En 26 år gammel mann fikk påvist ebola, og døde på sykehus.

Det var da gått 52 dager siden siste bekreftede tilfelle ble påvist. Søndag ble så en 11-årig gutt erklært ebolasmittet, og mandag kom meldingen om at også en sju år gammel jente har fått påvist viruset.

2.300 døde, med store ringvirkninger

Ebolaviruset har herjet Øst-Kongo siden august 2018. Det har tatt nærmere 2.300 liv, og ødelagt tilværelsen for utallige familier.

– Slutten av ebola skulle være en god nyhet, og skulle gi fornyet energi til å møte koronaviruset som nå har begynt å spre seg. Nå må lokalsamfunn håndtere to forskjellige og farlige epidemier på samme tid, sier Tørris Jæger i Røde Kors.

Et lite håp i kampen mot koronaviruset, er at tiltakene som er satt inn mot ebola også kan være til hjelp mot spredningen av Covid-19. I de rammede områdene øst i DR Kongo er det innarbeidet gode rutiner for å spre riktig informasjon, holde tilstrekkelig avstand til andre, samt god hygiene med hyppig håndvask.

Utenlandssjef Tørris Jæger i Røde Kors besøkte Beni, som er episenteret for ebolautbruddet i Øst-Kongo i mars. Utbruddet, som har krevd 2.274 menneskeliv, er det nest verste i historien.
Han så fram til å markere at det nest største ebolautbruddet i historien er over, men må nå erkjenne at viruset fremdeles rammer. 
Foto: Truls Brekke/Røde Kors Ebola i Kongo.
Utenlandssjef Tørris Jæger i Røde Kors besøkte i mars Beni, som er episenteret for ebolautbruddet i Øst-Kongo. Utbruddet har krevd 2.274 menneskeliv, og er det nest verste i historien. Foto: Truls Brekke/Røde Kors.

Dobbel tragedie for fattig land

– Med et svakt utbygd helsevesen er det en dobbelt tragedie for et land som DR Kongo å bli rammet av koronapandemien, samtidig som ebolautbruddet ikke er helt slått ned. Jeg hadde virkelig håpet landet nå kunne feiret slutten på ebolakrisen, sier Jæger.

Han påpeker at oppblussingen av ebola fortsatt synes begrenset. Samtidig er det en påminnelse om at man både i DR Kongo og ellers, må være forberedt på at virusepidemier vil kunne gå i bølger og blusse opp igjen, selv når man tror de er slått ned. Det gjelder også koronasmitten.

Korona sprer seg fra hovedstaden

Mens ebolasmitten har vært begrenset til de konfliktrammede, østlige grenseprovinsene i landet, har koronasmitten spredd seg fra den travle hovedstaden Kinshasa. Når en annonsert nedstengning av Kinshasa ble kansellert i påsken, skapte det forvirring og usikkerhet om myndighetenes strategi mot koronasmitten.

Noen frykter dessuten at myndighetene skal gjenta den feilslåtte, militariserte strategien i innledningen av ebolakrisen, med overdreven bruk av sikkerhetsstyrker.

Mens det er utviklet vaksine mot det ekstremt dødelige ebolaviruset, er det langt fram før en vaksine er klar for det mye mer smittsomme koronaviruset. Koronapandemien gjør at snart alle land i verden er opptatt av å bekjempe smitten innenfor egne grenser, og dermed med mindre kapasitet til å bistå med finansiering og hjelp i land med svakt utbygget helseapparat.

Korona – en helt annen liga

– En av de største farene nå, er en overdreven tillit at landet kan takle koronakrisen, fordi vi nettopp har håndtert ebolakrisen. Dette er i en helt annen liga, advarer Tariq Riebl, en tjenestemann i FNs beredskap mot ebola, overfor The New Humanitarian.

Selv om hundrevis av millioner dollar er brukt på å bekjempe ebola, har det i liten grad bidratt til å bygge opp et mer robust helsevesen i hele landet.

DR Kongo står dermed svært dårlig rustet til å takle koronakrisen hvis den får samme omfang som i hardt rammede land i Europa. For eksempel finnes det bare et eneste laboratorium i Kinshasa, i et land med rundt 84 millioner innbyggere, som kan analysere resultater av koronatesting.

LES MER:

---

Ebola i DR Kongo

  • DR Kongo med sine 84 millioner innbyggere er blant de fire mest folkerike landene i Afrika, og blant de ti mest befolkede i verden. Landet har en svært variert befolkning, med over 250 forskjellige etnisiteter.
  • Ebolautbruddet i DR Kongo er det nest største i historien, og har siden utbruddet startet i august 2018 kostet nesten 2.300 kongolesere livet.
  • Hver tredje smittede har dødd. Ebola er dermed ekstremt mye mer dødelig enn Covid19, men er heldigvis langt fra like smittsomt.
  • Røde Kors har bidratt til å gjennomføre 20.000 trygge og verdige begravelser hvor det har vært påvist eller mistenkt smitte. 1.200 frivillige har fått opplæring av Røde Kors, og deltatt i ebola-responsen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter