Verdidebatt

Ikke tiden for å senke bistandsambisjonene

BUDSJETT: Norge er en del av en verden hvor humanitære kriser øker, og med krigen i Midtøsten er bildet enda mørkere. Derfor er det uforståelig at støtten til land i Sør ikke videreføres.

Når forhandlingene om statsbudsjettet for 2024 nå starter, preges verden av en av de største humanitære katastrofene på lenge. Det som nå skjer på Gaza, kommer på toppen i et år hvor de humanitære krisene har stått i kø.

Budsjettforslaget som regjeringen la på bordet 6. oktober, viser at internasjonal solidaritet ikke er høyt prioritert av denne regjeringen. Nok en gang velger de ikke å innfri egen politikk om å gi 1 prosent av Norges inntekter til bistand. Det mangler 3,1 milliarder kroner i bistandsbudsjettet. Vi er svært skuffet og overrasket over at regjeringen har gjort det til vane å ikke leve opp til egne ambisjoner for humanitær innsats og utviklingsbistand internasjonalt.

I fem år har Dagfinn Høybråten leia arbeidet til Sannings- og forsoningskommisjonen, som har granska fornorskningspolitikk og urett gjort overfor samar, kvener og skogfinnar. Torsdag legg han fram rapporten for Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB / NPK

Mange land rammes nå hardt av prisøkning som følge av krigen i Ukraina. I Sudan har krigen drevet 5,8 millioner mennesker på flukt og 25 millioner trenger akutt nødhjelp. I Syria er det enorme behov etter jordskjelvet i vinter. 8,8 millioner mennesker ble rammet av jordskjelvet og 15,3 millioner syrere har nå behov for nødhjelp.

Midlene strekker ikke til

Verdens humanitære behov er nå rekordstore. I fjor hadde 274 millioner mennesker i verden behov for humanitær hjelp. I juni i år hadde tallet steget til 363 millioner mennesker.

I tillegg til at antall mennesker som trenger humanitær hjelp øker, fører også inflasjon og prisøkning til at de som hadde det vanskelig før, har fått det enda verre. Kostnadene for å levere bistand og humanitær hjelp øker drastisk. I flere av landene vi jobber i, må våre kolleger ta vanskelige valg om hvem som skal få hjelp og ikke – midlene rekker ikke til å dekke behovene.

Norge har nå rekordhøye inntekter fra olje og gass som følge av krigen i Ukraina. Prisene er ventet å holde seg høye, noe som vil føre til ekstra store inntekter for Norge også neste år. Å gi én krone av hver hundrelapp vi tjener, burde være gulvet for vår internasjonale solidaritet, for å imøtegå de enorme behovene.

Budsjettforslaget som regjeringen la på bordet 6. oktober, viser at internasjonal solidaritet ikke er høyt prioritert

Uforståelig

Etter fjorårets budsjettkamp, endte bistandsbudsjettet til slutt på 1 prosent. Etter press fra SV, og den tverrpolitiske enigheten om en solidaritetspakke til Ukraina og land i Sør påvirket av krigen. Det ble lagt merke til internasjonalt da vi brukte det økonomiske handlingsrommet vårt til å vise at vi ikke kun er oss selv nærmest.

Kun Ukraina-støtten foreslås nå videreført. Dette til tross for at statsministeren selv har understreket at bistandspenger som brukes utenfor landegrensene «…ikke vil bidra til prisvekst i Norge». I SVs alternative budsjett ligger støtten til landene i sør inne, men de uttrykker likevel at det er opp til regjeringen å redde eget bistandsmål. Nå må regjeringen og stortingsflertallet ta ansvar.

Norge er en del av en verden hvor antall kriger, konflikter og humanitære kriser øker. Nå med krigen i Midtøsten og situasjonen på Gaza er bildet enda mørkere. Det er derfor svært skuffende og uforståelig at støtten til land i Sør ikke videreføres. Bare i Kirkens Nødhjelp når vi omtrent 300.000 mennesker med store behov i 2023 med disse Sør-pakkemidlene.

Kjære Barth Eide og Tvinnereim; Dette er ikke tiden for å senke ambisjonene for norsk bistand! Vi ber regjeringen bidra til å innfri sine egne løfter om en-prosentmålet til bistand, gjennom en videreføring av Sør-pakken under Stortingets behandling av statsbudsjettet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt