Verdidebatt

Tonje Brenna svekker kristne skoler

STATSBUDSJETTET: Store kutt gjør framtiden usikker for kristne skoler. Også kunnskapsministeren bør anerkjenne at disse skolene leverer et godt samfunnsbidrag.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) skriver i et svar til Olaug Bollestad (KrF) i Vårt Land at regjeringen ikke struper privatskoler økonomisk. Regjeringen har ifølge henne bare satt i gang en ryddejobb og kutter derfor 30 millioner kroner i særtilskudd som er dårlig begrunnet.

Kan ikke lønne lærere

Det hun kaller særtilskudd gis til en rekke friskoler fordi det ordinære elevtilskuddet ikke er tilpasset skolens tilbud. Disse tilskuddene er etter hennes mening dårlig begrunnet og bør fjernes. Blant annet skal tre skoler som tilbyr musikkutdanning fratas 13 millioner kroner. Dermed har ikke disse skolene midler til å lønne lærere for den undervisningen som kreves etter læreplanen.

Jan Erik Sundby, Kristne Friskolers forbund,  Generalsekretær

Det er feil å hevde at staten bruker mer penger på disse tilbudene enn tilsvarende tilbud i offentlig skole. Det største enkeltkuttet som regjeringen foreslår gjelder ikke såkalt særtilskudd, men en reduksjon i den lovfestede elevsatsen for skoler godkjent etter kapittel 6A i friskoleloven. De fleste av disse skolene er bibelskoler.

Det virker som om regjeringens friskolepolitikk er fristilt fra prinsipper og menneskeretter

Får å få til dette vil regjeringen endre loven og redusere det lovfestede tilskuddet fra 75 prosent til 65 prosent av driftsutgiftene i tilsvarende offentlig skole. For kommende skoleår vil kuttet utgjøre over 20 millioner kroner.

Nevner ikke kristne skoler

I sitt svar til Bollestad forsøker Brenna å berolige friskolesektoren med å si at skoler som representerer pedagogiske alternativer, som steinerskoler eller montessoriskoler, internasjonale skoler, tradisjonshåndverksskoler og så videre, kan fortsatt drive og få godkjenning.

Kristne skoler nevner hun som vanlig ikke, selv om det menneskerettslige grunnlaget for disse skolene er tydeligst. Kraftige kutt i det som har vært lovfestet ramme og kutt som hovedsakelig rammer kristne skoler, gir stor usikkerhet om framtiden for en skolegruppe som vi mener leverer et godt samfunnsbidrag, som også Brenna burde anerkjenne. Det virker som om regjeringens friskolepolitikk er fristilt fra prinsipper og menneskeretter og kun handler om å bruke makt for å motarbeide det de ikke liker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt