Verdidebatt

Martin Ravndal Hauge 1937–2022

NEKROLOG: Professor emeritus ved Det teologiske fakultet, UiO Martin Ravndal Hauge, døde lørdag 15. oktober 2022, 85 år gammel.

Hauge tok sin grad som cand. theol. ved Det teologiske fakultet, UiO, i 1963. Fra 1966 ble han ansatt som stipendiat i faget Det gamle testamente samme sted. I 1972 fikk han ansettelse ved fakultetet som dosent, og fra 1984 tjenestegjorde han som professor.

Martin var en god og lojal kollega, og for mange ble han mer enn en god arbeidskamerat. Han var uhøytidelig, åpen og alltid ærlig om seg selv. Slik inviterte han andre inn i et rom av medmenneskelighet. Dette var en helt spesiell egenskap Martin hadde, og mange er dypt takknemlige for dette.

Utfordret studentene

Som lærer i Det gamle testamente satte Martin dype spor. Han likte de små flater. Han samlet studentene i mindre studiegrupper hvor de sammen kunne oppdage nye og spennende ting i den hebraiske teksten, og hos seg selv. For mange studenter ble disse gruppene skjellsettende; det viktigste de opplevde i studietiden.

Martin var en kompromissløs tekstleser som investerte seg selv i lesningen, og han utfordret studentene til å gjøre det samme. De ble kastet ut i lesningen fra første time og utfordret til å gjøre rede for hvert famlende skritt. For mange ble dette erfaringer som formet dem for livet. Mange tidligere studenter vil motta meldingen om Martins bortgang med stor sorg.

Martin var en kompromissløs tekstleser som investerte seg selv i lesningen, og han utfordret studentene til å gjøre det samme

Et rikt forfatterskap

Som forsker publiserte Martin både nasjonalt og internasjonalt, og alle hans tekster bærer preg av lang refleksjon og modning. Forfatterskapet dekker et vidt spektrum: Salmenes bok, kulten, visdommen og gudsbilder. I boken Between Sheol and Temple drøfter han hva som karakteriserer det «jeg» som taler i så mange salmer. I boken Descent from the Mountain er han opptatt av hvordan vi skal forstå forholdet mellom teofani og kult i 2 Mosebok. I sin analyse av Salomos Høysang i boken Solomon the Lover and the Shape of the Song of Songs står kjærlighetens makt i sentrum. Han skrev også flere viktige artikler om gudsbilder – både i bibelteksten og i bibel-lesernes verden. Her utfordret han konvensjonelle forestillinger og lettvint teologi, og han fastholdt på mesterligvis motsetningsfylte erfaringer av Gud både i Skriften og i livet.

Martin Hauges arbeider er kjennetegnet av hans skarpe øye for de små bærende detaljer i tekstene, detaljer som ellers ofte blir oversett. Derfor fører hans litterære analyse til nye perspektiver og lar leserne se nye sammenhenger. Hans forskning er også preget av hans sans for språk og poesi, for å si nøyaktig det som skal sies, og ikke så mye mer.

Martin var en kompromissløs tekstleser som investerte seg selv i lesningen, og han utfordret studentene til å gjøre det samme

En dyp seriøsitet og et intenst nærvær

Martin hadde også en annen faglig interesse ved siden av bibelstudier. Sammen med sin kjære kone forfatteren og audiopedagogen Atla Lund Hauge var han svært opptatt av dukketeater. Her kunne han få utløp for sitt kunstneriske og etiske engasjement. Hans kunstneriske, ofte poetiske, orientering kom også til uttrykk i hans daglige liv.

Martin Ravndal Hauge var et unikt åndsmenneske og en forsker med særpreg som satte spor både nasjonalt og internasjonalt. Nå er Martin borte, men hans dype seriøsitet og hans intense nærvær blir ikke glemt.

Vi lyser fred over Martins minne!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt