I fjor høst hadde Vårt Land flere omtaler av Hovinbyen i Oslo som «gudløst» fordi kommunen ikke har bygging av ny kirke eller «flerreligiøst hus» i sine planer for det som er Norges største byutviklingsområde.
Det er bare ett problem med beskrivelsen av Hovedbyen som «gudløst». Det stemmer ikke. Vårt Lands omtale av området som «gudsforlatt» og med «ingen gudshus» er direkte misvisende.
Syv gudshus i bydelen
Fra Oslo kommune har jeg fått en oversikt over kirker og trossamfunn som holder til innenfor området Hovinbyen:
- Tre Dnk-kirker: Sinsen kirke, Hasle kirke og Østre Aker kirke
- En ortodoks kirke
- En pinsekirke
- Et katolsk kloster
- Et sikh-tempel.
Fredag i forrige uke rakk jeg å reise rundt til alle de syv gudshusene i Hovinbyen på en time, og fikk tatt bilder av dem alle sammen.
Den største gruppen utenfor Den norske kirke i Oslo, er de som ikke er medlem av noe tros- eller livssynssamfunn i det hele tatt. Tar kommunen høyde for deres behov?
— Lars-Petter Helgestad
Dnk bør ikke sitte i førersetet
Den norske kirke har tatt initiativ til å få bygget en ny kirke i Hovinbyen, som de noen ganger også omtaler som et «flerreligiøst hus». En gruppe arkitektstudenter har vært i sving med prosjektet «Building for the Divine». Bestillingen de har fått fra kirken har vært å tegne et hus som har kirkerom, moske og et livssynsåpent rom.
Slike initiativ har vi tidligere sett andre steder, og resultatet blir vanligvis en kirke med et stort kirkerom, og mindre siderom for andre livssynsgrupper, antakelig ut fra en pussig tanke om at en muslim eller humanist sikkert har færre venner som gjester i sine bryllup og gravferder enn «vanlige» mennesker, det vil si medlemmer i Den norske kirke (Dnk).
Erfaringen fra andre steder er at Den norske kirke ikke kan sitte i førersetet i slike prosesser. De blir for opptatt av sine egne kirkelige behov, og for lite opptatt av befolkningen ellers.
18 nye kirker tross medlemsfall
De siste 50 årene har befolkningen i Oslo vokst fra snaue 500.000 til nesten 700.000 innbyggere. I samme periode har medlemstallet i Den norske kirke sunket fra 450.000 til 325.000 medlemmer. Samtidig har antallet medlemmer i andre tros- og livssynsamfunn økt til om lag 155.000 personer i 2020.
I Oslo var det ved utgangen av 2021 kun 43 prosent av befolkningen som var medlem i Den norske kirke, viser ferske tall fra SSB. Tross denne utviklingen har Oslo kommune de siste 50 årene bygget 18 nye kirker for Den norske kirke, samtidig som kirkens medlemstall har falt drastisk. Det er ingen tros- eller livssynssamfunn i Oslo som har så mye overkapasitet som Den norske kirke.
Kirkens egen gravferdsundersøkelse viste i 2021 at det på landsbasis kun var 60 prosent som ønsker å ha gravferd i kirken. Samfunnets infrastruktur må heretter tilpasses mangfoldet i dagens og fremtidens Norge. Den politiske nostalgien fra den gang «alle» var medlem i statskirken må forkastes, spesielt i en hovedstad der godt under halvparten er medlemmer i Den norske kirke.
Hva med dem som ikke tror?
Det er avgjørende at kommunen i fremtiden har hele befolkningen i tankene når de vurderer behov for nye lokaler til seremonier og tilsvarende. Den største gruppen utenfor Den norske kirke i Oslo, er de som ikke er medlem av noe tros- eller livssynssamfunn i det hele tatt. Tar kommunen høyde for deres behov?
Hovinbyen mangler ikke gudshus. Hvis kommunen skal bruke penger på et nybygg, må det bygges et felles livssynsåpent seremonibygg som alle kan bruke, ikke enda et kirkebygg med små siderom for ikke-kristne.
[ NRK-programleder får kritikk: – Burde ikke ha intervjuet rådgiver i Human-Etisk Forbund ]