Verdidebatt

En stemme til menneskeverdet

ABORT: Bør samfunnet gi fra seg ansvaret for å si noe om hva som er en akseptabel grunn til å avslutte et menneskeliv, nærmere halvveis inn i svangerskapet? Det kan avgjøres i det kommende valget.

I dette stortingsvalget står avgjørende spørsmål om menneskets verdi og fosterets rettigheter på spill.

Partiene SV og Rødt går til valg på fri abort til uke 22, altså over halvveis ut i svangerskapet. Ap, MDG og Venstre ønsker fri abort til uke 18. Sp, KrF, Høyre og FrP ønsker ikke å utvide grensen for selvbestemt abort.

Radikal svekkelse av rettsvernet

Organisasjonen Menneskeverd er alvorlig bekymret for at en utvidelse av abortgrensen til uke 18 vil fremstå som et kompromiss. En utvidelse av grensen for fri abort til uke 18 innebærer en radikal svekkelse av fosterets rettigheter i norsk lovverk.

På dette tidspunktet begynner mange gravide å kjenne at barnet sparker. Barnet er 18 cm. langt og veier 220 g. Helsepersonell forteller rystende historier om barn som overlever abort i uke 18, men legges til side for å dø uten muligheter for å overleve.

Hvis vi fjerner nemnden, har samfunnet ingen muligheter til å stoppe slike aborter på selv helt friske fostre.

Kristin Rudstaden og Morten Dahle Stærk

Senaborter vil øke

Det er sannsynlig at antallet senaborter vil øke hvis grensen flyttes. Ifølge forsker Ragnhild Elise Ørstavik hadde Sverige, som har fri abort til uke 18, i 2019 16,4 aborter per tusen kvinner. Tilsvarende tall for Norge er 9,7 aborter per tusen kvinner. Raten for sene aborter er over dobbelt så høy i Sverige som i Norge.

Allerede med dagens praksis, hvor de fleste får innvilget senabort etter nemndbehandling, er det noen få som får nei.

Det er sannsynlig at antallet senaborter vil øke hvis grensen flyttes.

—  Morten Dahle Stærk

Flere kvinner har de siste månedene fortalt at nemnden har fungert som et viktig vern mot press fra omgivelsene om å ta abort. Vi har hørt historier om foreldre som får beskjed om alvorlige diagnoser hos sine barn, som opplever nemndbeslutningen som en støtte i en vanskelig prosess. Fri abort til uka 18 fratar kvinnen eller paret retten til å få prøvd sin sak i nemnd.

Åpner for ekstrem sortering

Per i dag er det ikke lov å informere om kjønn før 12-ukersgrensen. Det er vanlig å få vite dette på 18-ukers ultralydkontroll. Helsepersonell som oppgir barnets kjønn før 12. svangerskapsuke, kan straffes med bøter og inntil tre måneders fengsel, så sant det ikke dreier seg om arvelig sykdom.

I 2011 vedtok Europarådet en resolusjon med en rekke tiltak mot kjønnsseleksjon i Europa. Ønsker virkelig partiene på venstresiden å åpne for abort på jentefostre også i Norge?

Ønsker virkelig partiene på venstresiden å åpne for abort på jentefostre også i Norge?

—  Morten Dahle Stærk

I tillegg har Arbeiderpartiet gått til valg på å svekke rettighetene til tvillingfostre ved å gjeninnføre praksisen med tvillingabort, i løpet av 100 dager. Tvillingabort gir en ikke ubetydelig risiko for spontantabort for gjenværende foster på 5–10 prosent. Det åpner samtidig for ekstrem sortering fordi man ofte velger mellom abort på et sykt og et friskt foster.

Det er en svært stor påkjenning for kvinnene det gjelder. Inngrepet gjennomføres mens kvinnen er i våken tilstand og kan følge med på at legen stikker en sprøyte inn i hjertet på det ene fosteret på ultralydskjerm. Inngrepet medfører at hjertet slutter å slå, og det døde fosteret blir liggende i livmoren fram til fødselen, mens det andre utvikler seg videre.

Prioriter menneskeverdet

Halvparten av partiene ønsker ikke å svekke fosterets rettsvern. Menneskeverd er glade for at ett parti på rødgrønn side, Senterpartiet, uttaler at de prioriterer menneskeverdet og ikke vil gå med på en utvidelse av abortgrensen.

I kommende periode vil vi trenge stemmene fra alle partirepresentanter som ikke ønsker å svekke menneskets verdi nesten halvveis ut i svangerskapet. Som velgere kan vi gi disse partiene vårt votum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt