Verdidebatt

Hvorfor følte vi ingen skyld etter 22. juli?

EKSTREMISME: Vi må ta ansvar når noen misbruker vår religion til å rettferdiggjøre sine handlinger. Vi må tørre å være ærlige om at disse menneskene er en del av vårt kristne fellesskap.

I 2011 var jeg 12 år og 22. juli var jeg her på Korsvei. I ungdomstiden min bodde jeg på Ringerike, like ved Tyrifjorden og Utøya, der mamma er prost og jeg var lokallagsleder og fylkesstyremedlem i AUF.

Etter 22. juli 2011 var kirken en sentral del av krisehåndteringen. Den var til stede på Sundvollen, hadde åpne kirker over hele landet, gjennomførte samtaler og sjelesorg, holdt begravelser og minnegudstjenester. Domkirken i Oslo ble samlingspunktet for rosetog og blomsterhav. Kirken visste hvordan de skulle håndtere sorg og ledet hele nasjonen gjennom den første tiden. Det var tiden da alle stod samlet og lovte hverandre «aldri mer 22. juli».

Men så skjedde det noe. Gradvis ble det som var ekstremt, normalt. Gradvis ble det vi trodde var ordene til én person, meningene til mange. Hvor ble det av samhold og «vi er alle AUFere»?

Kommentarfelt og debattklima har blitt hardere. Overlevende får meldinger om at kuler burde truffet bedre og beskyldninger om å trekke 22. juli-kortet. Minnesmerker blir tagget ned av hakekors og Breivik-sympati.

Ti år senere er vi på et helt annet sted enn hva noen forventet, og for å endre dette må vi ta ansvar.

Viktoria Saxegaard

Gradvis ble det som var ekstremt, normalt. Gradvis ble det vi trodde var ordene til én person, meningene til mange.

Synet på terroristen

Når en muslim utfører en terrorhandling, er det automatisk en islamist. Alle moskeer, imamer og vanlige muslimer må ta ansvar og avstand for å vise at de ikke er som dem. Timene etter bomben smalt ble Islamsk råd nedringt av presse som ville vite hvordan de forholdt seg til terrorangrepet. Muslimer ble banket opp på gata og mange opplevde timer med hat og mistenkeliggjøring.

Når en hvit mann fra Oslo vest eller Bærum utfører terror er de høyreekstreme, psykopater og enslige ulver. Ikke kristne fanatikere. Men Breivik bar kors på Utøya. Manifestet hans handlet om korsfarere og kristen tro. Manshaus var en del av en menighet og bar Bibelen på innerlomma. Men kirken ble ikke nedringt eller spurt om hvordan de forholdt seg til angrepene. Vi ble ikke bedt om å forklare hvorfor vi ikke var som han. Jeg følte ikke på noen skyldfølelse over at jeg også var kristen.

Hva det innebærer å aldri glemme 22. juli

Kirken tar ansvar for sorgarbeid og avstand fra vold. Men tar vi ansvar for at vi deler den samme religionen? Tar vi avstand fra de kristne ideologiene og bibeltolkningene som fører disse menneskene frem?

Å aldri glemme 22. juli handler ikke bare om å huske det som skjedde. Det handler ikke om å huske hvor du var da bomben smalt. Det handler om å være læreren som ser eleven som faller utenfor. Det handler om å være naboen som tør å ringe barnevernet eller foreldrene som tør å ringe PST. Det handler om å forstå og kommunisere, men aldri å akseptere. Det handler om å frykte det verste. Ubehagelige samtaler må tas. I kommentarfelt og rundt middagsbordet. Rasisme må bli påpekt og tas på alvor.

Men tar vi ansvar for at vi deler den samme religionen? Tar vi avstand fra de kristne ideologiene og bibeltolkningene som fører disse menneskene frem?

Å aldri glemme 22. juli handler ikke bare om å huske det som skjedde. Men det handler også om å huske og å snakke ærlig om alt som skjedde. Lære de som ikke var født ennå eller var for unge til å huske det. Ikke spørre om når vi skal slutte å markere. Eller synes at det er for trist til å fortsette å snakke om. Den yngste som ble drept skulle vært 24 år nå. For hennes skyld, og for alle de andre, kan vi ikke la denne terrorhandlingen fade ut fordi det er for vondt å snakke om.

En del av vårt kristne fellesskap

Alle må ta ansvar i de rollene de har. Ytre høyre tar ikke ansvar for at terroristene var høyreekstreme. De er med på å beskylde Arbeiderpartiet for å trekke 22. juli-kortet og med på å gjøre AUFere utrygge med innlegg i sosiale medier, rettet mot dem. Her må vi gjøre en bedre jobb.

Vi må ta ansvar når noen misbruker vår religion til å rettferdiggjøre sine handlinger. Vi må tørre å være ærlige om at disse menneskene er en del av vårt kristne fellesskap. Vi må klare å stille spørsmål og kreve svar slik at disse meningene, handlingene og menneskene blir stoppet før det er for sent. Det er det «aldri mer 22. juli» betyr.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt