Verdidebatt

Svalen i steinkatedralen

OLSOK: 29. juli markeres Olsok, til minne om at Olav den hellige falt i slaget på Stiklestad. «Svalen i steinkatedralen» er ei kirkevise skrevet av teolog og salmedikter Ingrid B. Melve (f.1986). Teksten skrevet fram fra et dypt ubehag rundt Olsok-feiringen i Norge. Den er en av flere skissetekster til et planlagt verk med arbeidstittel «Lyset var et sverd – Olavsarven revisited» i samarbeid med komponist Birgit Djupedal.

OLAVSARVEN: På slutten av 1800-tallet tok Bjørnstjerne Bjørnson til orde for gjenreise olsok som «vår store nasjonale kirkedag», og «formæle den med vårt selvstendighetsarbeid». Det tok tid før Bjørnsons tanker vant frem, men på feiringen av 900-årsjubileet på Stiklestad i 1930 var både kongehus, Storting og regjering representert. Det ble da også holdt gudstjeneste i Nidarosdomen, hvor det gjenreiste langskipet ble vigslet.

Hei!

Denne artikkelen krever abonnement.

Du må logge inn for å lese videre

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt