Verdidebatt

Vi tar situasjonen på alvor

KVINNERS PRESTETJENESTE: Svarene i arbeidsmiljøundersøkelsen utfordrer ledelsen av bispedømmet vårt til å vise klarere og tydeligere at vi tar likestilling alvorlig.

I rapporten om arbeidsmiljø for kvinnelige prester i Norge, ser vi tydelig at vi har flere utfordringer som vi må ta tak i.

Det er 23 prester som har svart på undersøkelsen, det utgjør 82 prosent av de kvinnelige prestene i Nord-Hålogaland bispedømme. Vi er godt fornøyd med at en så høy andel av de kvinnelige prestene har svart på undersøkelsen.

Rapporten viser at 29 prosent av de kvinnelige prestene i bispedømmet opplever at det ikke er likestilling mellom kvinnelige og mannlige prester i Den norske kirke. 45 prosent opplever krevende kollegarelasjoner på grunn av ulikt syn på kvinnelige prester. Vi vil tro at dette gjelder både prestekolleger og andre medarbeidere.

I Nord-Hålogaland bispedømme mener 30 prosent av de kvinnelige prestene at det ikke jobbes godt med å fremme holdninger om likestilling i bispedømmet – i den nasjonale undersøkelsen er det 14 prosent som har denne oppfatningen.

Olav Øygard, biskop, Anne Solberg, fungerende stiftsdirektør, Nord-Hålogaland bispedømme

Tar det på alvor

Vi tar denne situasjonen på alvor. Kirken er omfattet av de samme lover og regler som i samfunnet ellers, deriblant arbeidsmiljøloven, samt likestillings- og diskrimineringsloven. Det er et ledelsesansvar å sikre et forsvarlig arbeidsmiljø for alle ansatte i vårt bispedømme for å forhindre diskriminering blant annet på grunn av kjønn.

Kvinners prestetjeneste er en velsignelse for hele får kirke, også for landets nordligste bispedømme. Likestilling og likeverd er en del av kirkens grunnleggende verdier. Kallet til tjenesten med Ord og sakrament gjelder både kvinner og menn.

Svarene i undersøkelsen utfordrer ledelsen av bispedømmet til å vise klarere og tydeligere at vi tar likestilling alvorlig. Dette må det arbeides med i alle ledd i vår kirkelige organisasjon.

Komplekse årsaker

Årsakene til at vårt bispedømme kommer dårlig ut i undersøkelsen er komplekse. I alle slags virksomheter kan det forekomme kjønnsdiskriminering. I kirkelige sammenhenger kan dette bli forsterket ved at det kobles til teologi.

I Nord-Hålogaland bispedømme har vi flere kristne miljøer som ikke anerkjenner kvinnelig prestetjeneste. Vi må kunne anerkjenne at det finnes ulike meninger innenfor vår kirke både i denne og i andre saker, men: vi kan ikke akseptere diskriminering.

Vi er kjent med en praksis der folk blir betjent av mannlig prest, fordi de ikke anerkjenner kvinners prestetjeneste.

—  Øygard og Skoglund

I undersøkelsen har 25 prosent av de kvinnelige prestene i bispedømmet skrevet at relevante arbeidsoppgaver ofte går til mannlige kolleger i stedet for dem selv. Når de kvinnelige prestene opplever at andre overtar f.eks. begravelser som de i utgangspunktet skulle hatt, uten at det er avtalt, blir det helt feil.

Vi er kjent med en praksis der folk blir betjent av mannlig prest i f. eks begravelser og vielser, fordi de ikke anerkjenner kvinners prestetjeneste. Noen av de kvinnelige prestene er misfornøyd med at slikt skjer, mens andre kan være fornøyd med å slippe belastningen ved å lede f.eks. en begravelse der mange av de pårørende ønsker at en mannlig prest skal forrette i begravelsen. Her finnes det ikke noe enkelt svar, men uansett: vi må bli mye bedre til å kommunisere!

Oppretter likestillingsutvalg

Rapporten om kvinnelige presters arbeidsforhold vil bli drøftet både i prostemøtet, bispedømmerådet og arbeidsmiljøutvalg. I høst vil vi opprette likestillingsutvalg i bispedømmet. Vårt bispedømme har årlig møte med de kvinnelige prestene.

Utfra denne rapporten, ser vi at vi må arbeide mer iherdig for å få fram negative erfaringene som de kvinnelige prestene møter i tjenesten. Bispedømmet legger stor vekt på å ha en kultur for å levere avviksmeldinger. Når vi får slike meldinger, kan vi ta tak i situasjonen.

Den er en øyeåpner og et korrektiv for oss.

—  Øygard og Skoglund

Prestene hører til i et lokalt fellesskap av kirkelig ansatte og frivillige medarbeidere. Det er derfor viktig med et godt samarbeid med de kirkelige fellesrådene, som er arbeidsgivere for de lokalt ansatte i kirken. Hvis vi skal kunne komme videre med dette arbeidet, er vi avhengige av at lokalmenighetene også bidrar aktivt i likestillingsarbeidet.

Denne rapporten har gitt oss et bredere bilde av arbeidssituasjonen for våre kvinnelige prester. Den er en øyeåpner og et korrektiv for oss. Den har vist oss flere utfordringer som vi må arbeide videre med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt