Verdidebatt

Faller (kristen) påske og (jødisk) pesach alltid på samme tid?

Pesach startet i år ved solnedgang 27.03, altså rett før Palmesøndag. Er det alltid slik? Er det sammenheng mellom de to høytidene? Ja og nei.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

(Forbehold: ingen bør innrette religiøs praksis eller overbevisning etter det jeg formidler).

I riktig gamle dager konfererte kirkefedre med den jødiske kalenderen for å bestemme når det skulle være påskesøndag, men den praksisen ble frafalt ved kirkemøtet i Nikea. Men ettersom pesach og påske begge skal være vårlige høytider knyttet til månefasene, faller de alltid på omtrent samme tid. I hvert fall i noen tusen år til.

Den kristne kalenderen bruker som kjent vårjevndøgn som startskudd for nedtellingen til påske: etter vårjevndøgn ser du etter første fullmåne, og så søndagen etter det er det påskesøndag. Det er fordi den gregorianske kalenderen bestreber seg etter å få et år til å være temmelig lik den tiden det tar jorden å kretse rundt solen. I perioden 2010 - 2030 blir det 30.03 på det tidligste og 23.04 på det seneste.

Den hebraiske kalenderen løser det på en annen måte. Alle måneder retter seg etter månefasene (den første i hver måned faller på en nymåne). Det legges til en ekstra måned (Adar II) i syv av 19 år for at høytidene faller i riktig årstid. Pesach begynner derfor alltid på 15 Nisan, altså fullmåne i måneden Nisan. Men Nisan kan flytte seg i henhold til den gregorianske kalenderen avhengig av innplassering av Adar II. I perioden 2010 til 2030, er det 27.03 på det tidligste og 23.04 på det seneste.

Hva så med ukedagene?

Palmesøndag faller altså alltid på en søndag, men det vil variere når første kveld i Pesach faller. Men det kan ikke være en hvilken som helst dag. Dette kommer av at alle måneder som inneholder høytider som er beskrevet i Torah har et fast antall dager, altså 29 eller 30. Men ettersom høytiders skikker ikke skal kollidere med Shabbat (som ofte regnes som den viktigste helligdagen), er det bare fire ukedager å velge mellom for Pesach, nemlig tirsdag, torsdag, lørdag eller søndag (med start kvelden før).

Dette gjøres ved at inngangsverdien i månedene med Torah-påbudte måneder (fra Nisan til Tishrei) justeres i løpet av de månedene hvor man kan veksle mellom 29 og 30 dager, og hvor ikke-Torah-påbudte høytider forekommer (Chanukah, Purim, m.m.) Dette skaper stabilitet for Torah-påbudte høytider, og alle faller på en av fire faste ukedager.

Ettersom begge høytidene orienterer seg etter en fullmåne om våren, vil det enten være kort mellom dem eller langt. I perioden 2010 til 2030 vil det si at i tre år (2016, 2024 og 2027) havner påsken nesten en hel måned etter pesach, mens i alle andre år faller de omtrent samtidig.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Verdidebatt