Verdidebatt

Israel begynner å likne på de mørkeste regimer som for tiden finnes i verden.

I Store norske leksikon forklares innholdet i Talmud som jødedommens viktigste skriftsamling ved siden av Den hebraiske bibel. Rundt to tredjedeler av Talmud består av visdomsord, fortellinger, aforismer og allegorier. Dette stoffet kalles aggada.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

.

Et visdomsord i aggada uttrykker den  samme tanke som den bibelske tanke i Det nye testamentet, om at «Gud kan vende det onde til det gode»: «Det som ikke er gjort for å behage himmelen, kan noen ganger bli vendt til noe som blir gjort til behag for himmelen», står det i aggada. På det punkt kan jøder og kristne være enige.

Etter pogromene i Russland 1880-årene skjedde det paradoksale at noe vondt ble vendt til det gode for jødene. Da jødene i Europa begynte å gjøre aliyah og vende tilbake til landet de hadde fått som arv av Gud etter patriarkene Abraham, Isak og Jakob, var det en gave til det jødiske folk. I 1880-årene ble grunnlaget lagt for  gjenopprettelsen av Israel i 1948. Jødene i diasporaen fikk etter den historiske begivenheten en jødisk stat å flykte til. De måtte riktignok rømme tomhendte fra alle arabiske land i Midtøsten. Gud har til alle tider brukt både «gulrot og pisk» eller, som det står i GT, «jegere og fiskere» til å få sitt folk tilbake til landet Han har gitt dem.

Nå bor det over 9 millioner jøder i Israel, og det er bare i USA at det bor flere. Der har Gud i det siste vært nødt til å bruke pisk for å få dem tilbake til Israel. Antisemittismen er et økende problem i det amerikanske samfunn. I Judea, Samaria og i Negevørkenen ønsker mange av dem å slå seg ned, men det er forbundet med problemer å få nasjonal og internasjonal aksept for å gjøre det.

I valget til Knesset den 23. mars i år var det bare partiet Yamina med sin leder Naftali Bennett som hadde på programmet å innlemme den såkalte  "Vestbredden"» i Eretz Israel. Statsminister Netanyahus forsøk i disse dager på å stable en koalisjonsregjering på bena vil mye dreie seg om Yamina vil lykkes med å besette justis- og forsvarsdepartementet med sine folk, samtidig som et moderat arabisk parti utenfor regjeringen lover å støtte Netanyahu i Knesset. Avtalen må være i havn innen 8. april.

Netanyahus drøm om å danne “a true right-wing government,” som han lovet under valgkampen, vil neppe slå til. En koalisjon som består av Shas, United Torah Judaism, the Religious Zionist Party og  Yamina kan ikke betegnes som en moderat høyreregjering. Med kun et arabisk støtteparti utenfor regjeringen for å oppnå 61 representanter i voteringene i Knesset, kan denne regjeringen uten tvil bli den mest høyrevridde regjering i israelsk historie. «Netanyahu vil bli regjeringens mest «left-wing member, og stadig bli testet i saker som gjelder religion og stat, og også i temaer som kan få vidtrekkende diplomatiske konsekvenser, som f. eks. annektering av Vestbredden, «settlement construction», jødisk terrorisme og mye annet.

Oppgaven å danne en regjering etter 4 valg i løpet av to år  synes å være uoverkommelig for statsministeren som i denne situasjonen må se i øynene at han kan bli både domfelt og fengslet for sine politiske feilgrep, hvis han mislykkes med sine regjeringsbestrebelser.

Det tok israelittene 40 år å streife omkring i ørkenen før de fikk lov av Gud - og mot til -  å innta det lovede land for 3200 år siden. Kanskje det vil ta like lang tid før de får grønt lys fra oven til å foreta det samme trosspranget; å fullføre oppdraget og løftene de fikk via sine profeter etter siste adspredelse i diasporaen for nesten 2000 år siden. Så langt ser tilbakevendingen ut til å ha foregått etter Guds plan. Den skal fullføres i den aller siste tid, etter det som står i Bibelen.

Yaakov Katz, sjefredaktør i Jerusalem Post, skrev i en artikkel 25. mars «Can Israel avoid a fifth election?»: Med slike partier i regjeringen som det nå ser ut til å bli, vil Israel begynne å likne på de mørkeste regimer som for tiden finnes i verden. Da syns han det er bedre med et 5. valg. Jeg får det ikke til å rime at Israel er blant de verste land i verden, men det kommer vel av at jeg ikke er jøde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt