Verdidebatt

Kyrkjeleg gravferdsbyrå - nei takk

Kyrkja må ikkje bli eit serviceorgan mot betaling.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kyrkja må gjerne utvida gratis diakonal omsorg og hjelp ved dødsfall. Men ein må ikkje blanda børs og katedral.

Gjennom VL er vi kjende med at åtte sokn i Drammen er i ferd med å oppretta kyrkjeleg gravferdsbyrå. VL sin leiar måndag 22. febr ser ut til å rosa initiativet samtidig som ein gjer merksam på faren. Eg vil halda fram den siste vurderinga.

Kyrkja har vesentleg kompetanse på å møta folk i sorg og krise. Prestar og diakonar har lang røynsle med å vera til stades for folk når dei møter døden i sin familie. Truleg har kyrkja knapt på noko område større truverde enn nettopp i slike situasjonar. Det må vi halda fram med.

Sjølv var eg lokal prest på 1970 talet. Då var det ikkje gravferdsbyrå i mine sokn på Bømlo. Prest og helsesøster - samt frivillige - var dei som gjorde  mange av dei oppgåvene som gravferdsbyra idag utfører, - sjølvsagt gratis. Eg såg det veldig positivt.

Idag er situasjonen annleis. Som pensjonist og vikarprest har eg ein god del gravferder i nært samarbeid med gravferdsbyråa. Byggjer eg på mi erfaring i Bergen og omland, er erfaringa svært positiv. Byråa sine mannskaper er profesjonelle og svært gode samarbeidarar. Eg er ofte imponert, og har ikkje møtt negativ kommentar mot byråa frå pårørande heller.

Eg er veldig lite begeistra for at kyrkja skal vera på begge sider og bli ein kommersiell aktør på dette området, og slik møta seg sjølv i døra. Skulle kyrkja gjera meir på dette feltet - noko ein gjerne bør drøfta - å møta og hjelpa sørgjande, bør det heller vera å utvida diakonal - gratis! - omsorg på fleire av dei områda som byråa gjer i dag. Komersialisering er ikkje vegen å gå. - For ordens skuld - vi må gjerne starta byrå med kristen identitet - men det er uheldig om det har direkte lokal kyrkjeleg tilknyting som kan blanda børs og katedral. Kyrkja må ikkje utviklast til eit serviceorgan mot betaling.

Dette er faktisk ei så stor sak at det bør drøftast både i kyrkjeråd og bispemøte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt