Verdidebatt

Nei takk til hyllest av Siv

LEDERAVGANG: Under Siv Jensen har Frp har tiltrukket seg høyrepopulister, rasister, nasjonalkonservative, høyreekstreme, innvandringskritikere og muslimfiendtlige velgere.

I forrige uke meldte Frp-leder Siv Jensen at hun ikke stiller til gjenvalg som partileder i mai. Med nyheten fulgte hyllester og takksigelser fra både partifeller og motstandere for hennes bidrag i politikken.

Personlig synes jeg det er rart å hylle en partileder som innførte «snikislamisering» som et stuerent begrep, og som har bidratt til å normalisere sårbare samfunnsgrupper eksistensberettigelse i mange år.

Rana Jala Al-Nahi

Kvinnen som innførte «snikislamisering»

Da Siv Jensen overtok roret i Frp, videreførte hun det populistiske og islamfiendtlige budskapet til Carl I. Hagen. Hun har hele tiden vært en tydelig motstander av innvandring, asylpolitikk, islam og muslimer.

Første gang jeg bet meg merke i Siv Jensen var under pressekonferansen i 2001, knyttet til voldtektsanklagen mot partifelle Terje Søviknes. Hun gråt fra podiet ved siden av Hagen og Søviknes og virket angrende. Jeg håpet på en kvinne som ville endre hele Frps strategi og retorikk, men jeg tok grundig feil.

Det året ble snikislamisering nevnt rundt 700 ganger i mediene, ifølge mitt retrieversøk.

—  Rania Jalal Al-Nahi

Noen år etter pressekonferansen, i 2009, hadde Jensen overtatt lederrollen i partiet og styrte Frp til topps på valgmålingene. Dette året lanserte hun begrepet snikislamisering.

Det ligner en bevisst retorisk strategi. Det året ble snikislamisering nevnt rundt 700 ganger i mediene, ifølge mitt Retriever-søk.

En norsk versjon av Eurabia

Begrepet snikislamisering er den norske versjonen av den etterhvert kjente Eurabia-teorien. En konspirasjonsteori som går ut på at muslimer har som fremste plan å islamisere Europa, med mål om å ta over kontinentet, gjennom å gradvis påvirke det vestlige samfunnet og innføre stadig flere islamske skikker, lover og verdier.

Siv Jensen har dermed bidratt til å normalisere et svært giftig tankegods rettet direkte mot norske muslimer, og hun har aldri beklaget ordbruken sin.

Hele ti år senere, i 2019, gjentok hun at hun ikke vil slutte å bruke ord som snikislamisering, og at begrepet bare er en beskrivelse av virkeligheten i vårt samfunn.

På hvem sin bekostning?

Frp har alltid vært et parti bygget mer på ideologi og retorikk, enn på faktisk gjennomførbar politikk. Slik fløypartiene ofte blir – de trenger ikke etterstrebe å være ansvarlige styringspartier slik som Arbeiderpartiet og Høyre, for hele formålet med partiet er å radikalt endre samfunnet og måten vi ser det på.

Gjennom hennes periode i Frp har hun vunnet velgere på identitetspolitikk, kulturkrig mot innvandrere, oss-og-dem-retorikk, og skapt tydeligere klasseskiller.

—  Rania Jalal Al-Nahi

Én ting Frp har rendyrket under Jensens ledelse, er evnen til å trekke frem alle de negative sidene ved innvandring og det flerkulturelle og pluralistiske samfunnet som Norge tross alt er, og presentere det som et problem. Muslimer og islam har stadig blitt trukket fram som ikke forenlig med demokratiske og norske verdier.

Gjennom hennes periode i Frp har hun vunnet velgere på identitetspolitikk, kulturkrig mot innvandrere, oss-og-dem-retorikk, og skapt tydeligere klasseskiller.

Det er ingen tvil om at Frp under Jensen har tiltrukket seg høyrepopulister, rasister, nasjonalkonservative, høyreekstreme, innvandringskritikere og ikke minst muslimfiendtlige velgere.

Et tv-øyeblikk som oppsummerer alt

Et beskrivende øyeblikk, der man som muslim opplevde at Siv Jensen ikke anerkjenner Norges over 200.000 muslimer, var under intervjuet med Faten Al-Hussaini i TV-programmet «Faten tar valget» i 2017.

Faten spør Jensen om hun er norsk nok for henne. Jensen svarer at man er norsk når man har norsk statsborgerskap. Men til tross for gjentatte spørsmål fra Faten på om man kan være norsk og bruke hijab, unngikk Jensen å svare direkte på spørsmålet.

Som kaptein på Frp-skuta har Siv Jensen i årevis bidratt til å normalisere den kollektive mistenkeliggjøringen av norske muslimer.

—  Rania Jalal Al-Nahi

Alle bortforklaringene gjorde det tydelig for mange muslimer hva budskapet var: hijab og islam ikke er forenelig med norske verdier. Dét tv-øyeblikket oppsummerer hva Siv Jensen står for.

Jensen har senere argumentert for at snikislamisering blant annet er å ikke håndhilse på det motsatte kjønn, kreve religiøse særkrav og andre stråmannsargumentasjoner. Hun sier rett ut at islam er uforenlig med likestilling. Siv Jensen klarer rett og slett ikke å skille sak og person.

Nei takk til hyllest av Siv

Som kaptein på Frp-skuta har Siv Jensen i årevis bidratt til å normalisere den kollektive mistenkeliggjøringen av norske muslimer. Jensen har gjort det vanskeligere for meg og andre å være muslim i Norge. Hun har sjeldent manet til brobygging mellom majoritets- og minoritetssamfunnet, tvert i mot har hun mistenkeliggjort muslimer.

Jeg savner et kraftig oppgjør rundt Frps ordbruk.

—  Rania Jalal Al-Nahi

Gjennom hennes enorme makt har hun ukritisk bidratt til mye av hatet som finnes i kommentarfelt og ellers i samfunnet.

Nei, takk til en hyllest av en leder som har gjort hverdagen mye vanskeligere enn den behøver å være for norske muslimer. Siv Jensen har ikke gjort mye godt for norske muslimer i sin tid verken som leder av Frp eller som statsråd.

Jeg savner et kraftig oppgjør rundt Frps ordbruk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt