Verdidebatt

Kongos krutt-tønne

KONFLIKT: Fordrivelse, sult, tapt skolegang og vold mot sivile. Ituri-provinsen nordøst i Kongo er en krutt-tønne som vi har lukket øynene for altfor lenge.

Da det i fjor ble kjent at over hundre barn i Ituri i Den demokratiske republikken Kongo var drept eller såret i løpet av noen korte måneder, tittet verden raskt opp, før vi alle igjen fortsatte med vårt.

Men for menneskene i Ituri-provinsen fortsetter volden å ødelegge hverdagen.

­­– De drepte kvinner, menn og barn. Vi gjemte oss inne da døren ble låst og huset påtent. Jeg er den eneste som overlevde, fortalte en 17 år gammel jente, mens hun så på det som var igjen av hennes nedbrente hjem i en landsby i Ituri.

Den unge jenta bærer en historie som dessverre ikke er unik. Hundretusener av mennesker i Ituri har fått sine liv brutalt snudd på hodet og blitt vitne til død og ødeleggelser. De er nå etterlatt uten tilstrekkelig med mat og er helt avhengig av nødhjelp for å overleve.

Glemt krise

Det som regnes som en av verdens verste kriser, er paradoksalt nok også en av de mest neglisjerte. Kamper mellom ulike væpnede grupper drev over 600.000 mennesker på flukt bare i løpet av første halvår i fjor.

I deler av Ituri er 6,5 prosent av alle barn under fem år akutt underernærte – noe som betyr at de har høy risiko for å dø av sult. Den høyeste andelen underernærte finner vi blant barn som er fordrevet av vold. Sannsynligvis vil rundt halvparten av befolkningen i Ituri stå overfor alvorlig matmangel i 2021, og 2,4 millioner mennesker vil ha akutt behov for hjelp.

Det som regnes som en av verdens verste kriser, er paradoksalt nok også en av de mest neglisjerte.

—  

Volden har også satt en brutal stopper for mange barns utdanningsmuligheter. Rundt 80.000 barn har falt ut av skolen og 160 skoler er ødelagt eller plyndret. I tillegg ble mange helsebygg ødelagt i fjor, noe som har etterlatt barn og deres familier uten tilgang til grunnleggende helsetjenester.

Voldsspiral

Til tross for at fredssamtaler kom i gang i august i fjor, er Ituri langt fra trygt. Etter noen relativt rolige uker, har nye angrep igjen fått oss til å frykte det verste. Ituri er en krutt-tønne og den minste gnist kan kaste hele regionen tilbake i en negativ spiral av vold og konflikter.

Denne voldsspiralen må brytes, sivile må beskyttes og hundretusener av fordrevne må få mulighet til å trygt og frivillig returnere hjem og gjenoppta sine liv.

For å få en løsning på de langvarige konfliktene er man avhengig av tett dialog mellom alle relevante grupper og parter i konflikten. Alle muligheter for å få på plass en langsiktig og fredelig løsning må aktivt utforskes og brukes.

Behov for hjelp

En rekke land holder tett øye med Kongo når det gjelder utvinning av landets naturresurser. Nå må det internasjonale samfunnet også aktivt støtte initiativ som kan bidra til at alle gruppene i området kan bygge fred seg imellom.

Samtidig er det behov for at giverland øker støtten til bistand til befolkningen i Ituri, slik at hjelpeorganisasjoner på bakken kan møte de akutte og mer langsiktige behovene. Det er vanskelig å bygge stabil fred på tomme mager.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt