Verdidebatt

Du ble brukt, generalsekretær

VISJON NORGE: Ved å stille til intervju i Visjon Norge har generalsekretæren i Norges Kristne Råd gjort det store: Legitimert en kanal som tramper på enhet og kristenhet.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Oddbjørn Johannessen og Tor M. Ødegaard (Vårt Land 08. og 13.01.) mener Norges Kristne Råd (NKR) «bør kritisere det uvesenet Visjon Norge representerer». Det vil ikke NKRs generalsekretær (12.01.). Som gjerne låner åsyn og navn til Jan Hanvolds kanal. Mer om dette om litt.

Sigmund V. Ådnøy, Visjon Norge kritiker

Hvorfor legge lokk på det vonde?

TV Visjon Norge (VN) er kristuskremmernes og herlighetsteologiens borg. Slottets konge er «apostel» Jan Hanvold, som sier han ikke kan smittes av korona. Og som preker at du kan «så spesifikt».

Herlighetsteologien kretser rundt løfter om helse og rikdom. Sentralt står syner, profetier og trolltungetro: Det du taler, vil skje – om du har riktig mengde og type tro. Penger øker sjansen for bønnesvar.

NKR må jobbe slik de vil – men å tie om en atten år lang hån mot Jesu navn er ikke et kriterium for kristen enhet.

—  Sigmund Voll Ådnøy

Generalsekretær Erhard Hermansen skriver i Vårt Land at «NKR er ikke en kontrollorganisasjon.» Må man være det for å kritisere herjing? For å drøfte lyssky business? Sprøyt om USA-valg, kreft eller aids? Er det skadelig for det tverrkirkelige verket å kritisere noe av Hanvolds verk? Ved drøfting i NKR-fellesskapet (aldri hendt, skriver Hermansen) og offentlig? Det er vel sunt å lufte ut – som del av ramma for dialog? Bør det vonde i kristen-Norge legges lokk på?

NKR må jobbe slik de vil – men å tie om en atten år lang hån mot Jesu navn er ikke et kriterium for kristen enhet.

Hjelper Hanvolds merkevarebygging

Det verste med VN er ikke feila deres. Alle har feil. Det verste, sammen med fariseismen, er at kanalen ikke åpent beklager sine fadeser. På det punktet er den ukristelig, og presseetikken en vits. Da VN preika om koronavern mot 2020 kroner, skreiv Hermansen på Facebook at han «kjente på» sinne og frustrasjon. Hvor dypt stakk det?

Tre dager etter sin avvisning i Vårt Land stiller Hermansen til intervju på VN. Var det det han mente med at han tok utfordringa i avisa «på alvor»? Luther skildra herlighetsteologi som motsats til korsets teologi. Tar lutheraner Hermansen det på alvor?

Å snakke med VNs pinse-alibi, Arne Pedersen, er sikkert kjekt. Å kunngjøre NKRs planer – OK. Men en lang hyggeprat, direkte på Jan Hanvolds kanal, og hjelpe hans merkevarebygging? I seg sjøl er kanskje ikke én liten VN-prat feil. Men det er noe med hva man representerer, og tonen og innholdet samtalen (ikke) får. Og timing.

NKR-sjefen har enhet som hjertesak, men kan tære på den ved å åpne hjertet der han gjør. VN vet knapt hva dialog er. De latterliggjør folk som vil ha dem i tale.

—  Sigmund Voll Ådnøy

Hermansen legitimerer Visjon Norge

På VN delte Hermansen om Bønneuka for kristen enhet. Han snakka om å se på det som samler og ikke det som splitter. NKR-sjefen har enhet som hjertesak, men kan tære på den ved å åpne hjertet der han gjør. VN vet knapt hva dialog er. De latterliggjør folk som vil ha dem i tale. De glefser: «Moderne fariseer!» Enhet der nås ved å danse til deres pipe og tie når de tråkker på folk.

Generalsekretæren representerer mange kirkesamfunn og menigheter. De fleste skyr vel VN? Idet den splittende kanalens programleder avrunder praten, med «brakt oss sammen» og «stå sammen», har Hermansen gjort det store: Legitimert VN, som tramper på enhet og kristenhet. Som øver pengepress på tusener av nordmenn – hvorav mange i krise. VN skremmer folk vekk fra tro.

Du ble brukt, generalsekretær

Rett etter intervjuet gis ordet til «callsenteret». Tema der: «Førstegrøden». Det telles. «Gi Herren ære med det du eier», maner tavla bak to blide fjes. Gi penger til Hanvolds AS. Tavletips: 2100,- og 21 000,-. Hermansen-praten roses.

Du ble brukt, generalsekretær.

Eller som Hanvolds anonyme, kritikerhetsende nettvenner sa: Slike intervjuobjekt «er med å legitimere kanalen som en seriøs aktør blant kristenfolket».

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt