Verdidebatt

Kristne mot kapitalismen

RADIKALE KRISTNE: Verken KrF eller andre partier som støtter kapitalismen gjør det som trengs for å bekjempe fattigdom. Derfor bør kristne stemme Rødt.

Jesus i tempelet

Den siste tiden har vi sett et KrF som stadig faller på meningsmålinger. Kjente politikere melder seg ut og plutselig har partiet Sentrum sett verdens lys. Denne splittelsen i det tradisjonelt store, kristne partiet er interessant og åpner muligheten for en bredere debatt om hva kristne bør stemme på. Vår konklusjon er at kristne bør stemme på det sosialistiske partiet Rødt.

Jesu kamp mot fattigdommen

Slik vi ser det er det et stort fokus i Bibelen og fra Jesus på at en skal bekjempe fattigdom. Jesu forkynnelse handler mye om å hjelpe de fattige. Vi mener dette er et vesentlig større og viktigere punkt i Bibelen og ved Jesu arbeid, enn fokuset på samliv og moral som dominerer blant konservative kristne.

Flere steder i Bibelen viser nettopp dette fokuset på fattigdomsbekjempelse. Som i Luk 4, 18, hvor det står følgende: «Herrens Ånd er over meg for han har salvet meg til å forkynne et godt budskap for fattige. Han har sendt meg for å rope ut at fanger skal få frihet og blinde få synet igjen, for å sette undertrykte fri.»

I Matt 19, 23-24 kan vi lese: «Jesus sa til disiplene sine: Sannelig sier jeg dere: Det er vanskelig for en rik å komme inn i himlenes rike. Igjen sier jeg dere: Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye, enn for en rik å komme inn i Guds rike.»

Slik vi leser dette er det et stort fokus på å fattigdomsbekjempelse og å jobbe for at de undertrykte skal bli fri. Slik verden er i dag, styrt av kapitalismen, kan vi ikke si at KrF eller andre partier som støtter kapitalismen, gjør det som trengs for å bekjempe fattigdom og undertrykking. Kapitalismen er et undertrykkende system som tjener de velstående, de rike og makteliten. De som ifølge Bibelen vil ha vanskeligheter med oppnå frelse.

Regjeringen gjør de rike rikere

I Norge i dag har vi en regjering som øker forskjellene. Fattige blir fattigere. De rike blir rikere. KrF står sammen med denne regjeringen i usosiale kutt for sårbare grupper, samtidig som de er med å letter skattene for de rike. Dette er det motsatte av å bekjempe fattigdom og undertrykking.

Da Knut Arild Hareide forsøkte å dra partiet mot venstresida var det en sterk tydeliggjøring av de venstrevridde kreftene som finnes i KrF, krefter som ikke kjente seg igjen i et parti som deltok i regjering med Frp. Det gikk akkurat ikke, men viste fram for alle at KrF ikke er enige med seg selv i veien framover, og ikke minst at det finnes krefter i partiet som ønsker å se vekk fra dagens Høyre-styre.

Sentrum er fortsatt et parti som ønsker å beholde dagens kapitalistiske pengestyre. Med et sånt utgangspunkt vil også de ende opp med å sette profitt foran mennesker i nød.

—  Kristne medlemmer av Rød Ungdom

Dette gjør partiet Sentrum til et interessant fenomen. De startet opp som en utbrytergruppe av KrF, og nevner i sin vedtatte plattform at de henter inspirasjon fra blant annet kristensosialistiske ideer. Dette betyr allikevel ikke at de er sosialistiske, det er fortsatt et parti som ønsker å beholde dagens kapitalistiske pengestyre. Med et sånt utgangspunkt vil også Sentrum ende opp med å sette profitt foran mennesker i nød. Det skal bli spennende å se hvilke økonomiske vedtak Sentrum foretar seg når de skal ha landsmøte.

Sosialismen er den ene og riktige vei

Vi mener den sosialistiske ideologien er den beste for å bekjempe fattigdom og frigjøre folk fra undertrykking. I Rød Ungdom jobber vi etter prinsippet «bidra etter evne, få etter behov». I Bibelen, Luk 6, 31-38, står det at man skal gjøre mot andre det man vil andre skal gjøre mot deg. Man skal gjøre godt og låne bort uten å forvente å få noe igjen. Man skal heller ikke dømme andre. Dette er kraftige og tydelige ord fra Bibelen som kan kobles direkte til sosialismens ide om fellesskap hvor man jobber for hverandre og ikke mot hverandre. Der man har et åpent samfunn med plass til alle, for man dømmer ikke de som er annerledes. Der man ikke setter penger foran mennesker. Der man bidrar med det en kan og får det en har behov for.

Vi må ha en politikk som har som mål å fjerne kapitalismen.

—  Kristne medlemmer i Rød Ungdom

Til slutt vil vi understreke at vi ikke mener man må være sosialist for å være en god kristen. Samtidig vet vi at det finnes kristne som mener det ikke er mulig å være kristen og sosialist. Vi som skriver dette innlegget mener man kan være en god kristen uavhengig av politisk ideologi. For å bekjempe fattigdom og undertrykkelse i tråd med budskapet i Bibelen mener vi allikevel at sosialismen er den ene og riktige vei. Vi må ha en politikk som prioriterer fattigdomsbekjempelse og kampen mot undertrykking foran innblanding i hvem det enkelte mennesket elsker, kutt hos sårbare grupper og skatteletter for makteliten. En politikk som har som mål å fjerne kapitalismen.

Rødts politikk er i tråd med Bibelen

Basert på dette mener vi at alle kristne bør vurdere å stemme Rødt ved neste års stortingsvalg. Rødt er det eneste partiet som tar tydelig avstand fra kapitalismens undertrykking og urettferdighet. Gjennom disse prinsippene har Rødt en realpolitikk som vil være det beste for de fattige og de undertrykte. I tråd med budskapet fra Jesus og Bibelen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt