Verdidebatt

Ikke fornekt inkarnasjonens mulighet!

Bedriver Gunnes omvendt kulturimperialisme ved å forlange at Maria, Jesu mor, skal tenke som en ­moderne sekularisert kvinne som ikke kan tenke seg avholdenhet før ekteskapet?

Arne Heggheim

Seksjonsoverlege for Kvinneklinikken ved 
Stavanger Universitetssykehus

Kjære Gyrid Gunnes,

Du har et viktig anliggende på vegne av alle kvinner som opp gjennom historien har vært utsatt for overgrep! Metoo har vært en fantastisk oppvåkning i en ­sekularisert verden som ikke lenger lytter til bibelsk seksualetikk. Dessverre kortslutter du ved å gjøre inkarnasjonen til et seksuelt overgrep.

I motsetning til alle andre religioner som søker etter Gud, er den kristne Gud subjektet som selv oppsøker sin falne verden ved å fødes inn i menneskeslekten for med vårt eget språk å kommunisere til oss Guds nådes- og frelsesbudskap, inkarnasjonen!

Som prest har du avlagt et løfte om å videreformidle Guds egen åpenbaring og mesterens selvvitnesbyrd. I stedet bedriver du liberal teologisk religionskritikk. Du blir subjekt og avsetter Gud som en patriarkalsk, seksuell overgriper. ­Inkarnasjonen dekonstrueres til fordel for en feministisk avgud! I et metoo-kritisk perspektiv blir da «Marias lovsang» et eksempel på den ultimate patriarkalske fantasi om hva en kvinne skal være.

LES OGSÅ: Vårt Lands debattleder: Vi trykket ikke Gunnes sitt innlegg bare for å provosere

Assistert befruktning og bibelen

Gyrid, når du avskriver dogmet om jomfrufødselen og sier den er uttrykk for fortrengning av et seksuelt overgrep, så vil jeg utfordre deg på et paradoks: Fram til i dag har Kirken istemt Marias lovsang, uten å forstå underet. Men i vår tid, med den bioteknologiske revolusjon, kan jeg som gynekolog oppleve følgende: Å forløse en surrogatmor etter in vitro fertilisering, altså graviditet uten samleietilblivelse. Det lar seg gjøre med donor, egg eller donorsæd. En kvinne kan bli mor til sitt eget barnebarn ved å få satt inn sin ufruktbare datters eggcelle. En kvinne med mitokondriesykdom, kan få satt inn en tom eggcelle sitt kromosom, med mitokondriene fra en annen før IVF.

Med preimplantasjonsteknikk kan en med ny gen-redigeringsteknikk (CRISPR) klippe vekk defekte gener og lime inn friske­ gen-segmenter. Verdens eldste mor i India var 67 etter hormonstimulering og IVF. Likevel spotter sekulære mennesker historien om Sara som var 90 år da hun fikk Isak. I min enfoldighet tenker jeg meg at Evas skapelse var den første skriftlige omtale av en kloning, da Herren «lot en søvn falle over Adam og hentet ett ribben». Når Jesus sier at hvert hår på vårt hode er talt, forestiller jeg meg at Gud har hele genomet mitt i en himmelsk database, siden vi som mennesker har kartlagt det allerede.

Maria var ikke en ­moderne sekularisert kvinne

Så Gyrid, vær snill å ikke fornekte inkarnasjonens mulighet! Paradokset blir da at det sekulære mennesket i dag har kunnskapen, men avskriver at Gud kunne gjøre det som vi gjør daglig nå!

Til slutt nok ett hjertesukk: Moderne bibelkritikk kritiserer gammeltroende for ikke å tilpasse et gammelt budskap til en moderne tid, og sosialantropologer kristen misjon for å bedrive overgrep mot unådde kulturer. Men du bedriver jo omvendt kulturimperialisme ved å forlange at Maria, Jesu mor, skal tenke som en ­moderne sekularisert kvinne som ikke kan tenke seg avholdenhet før ekteskapet, og heller ofte ikke barn før en er i tretti­årene og ferdig med en lang utdannelse. Det blir søkt å mene at Maria og Elisabeths lovsang i Lukas 1,39–46 ikke var genuint ekte som respons på et kallsoppdrag fra Gud, men en fortrengsel av et seksuelt overgrep.

LES FLERE SAKER I JOMFRU MARIA-DEBATTEN:

Halvor Moxnes: «Det er ikke urimelig å reflektere over bildet av Maria i lys av Me too»

Prest i Den danske folkekirke: – Jeg har fire problemer med Gunnes' anklage mot bibelteksten

Katolsk prest: – Når Gunnes tolker Marias lovsang som paternalistiske fantasier, går hun glipp av et viktig poeng

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt