Verdidebatt

Frykt for islam

Når jeg påpeker problematiske sider ved islam, er det ikke fordi jeg hater muslimer, men det er fordi jeg er kritisk til islams ideologiske tankesett.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Einar Gelius

Sokneprest og forfatter

Hassan Ali og Mustafa Mahmood fra Islamsk Råd Norge har et sammensurium av et innlegg rettet mot meg og «mine likesinnede» i Vårt Land. De reagerer på en artikkel jeg skrev i Dagbladet hvor jeg reflekterte over frykten for islam.

Ali og Mahmood kan umulig ha lest min artikkel, for de klarer verken å svare på eller kommentere det som var mitt hovedpoeng; nemlig hvorfor så mange nordmenn er redde for islams framvekst i vesten.

Regjeringens handlingsplan

La meg kort gjenta mine synspunkter, også for Vårt Lands lesere:

1. Jeg har reagert på regjeringens handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer, fordi den ensidig fokuserer på hat mot muslimer. Hat er et utrolig sterkt ord og jeg nekter å tro at nordmenn flest er hatefulle mot andre mennesker. I min artikkel betviler jeg ikke at enkeltindivider og miljøer i Norge kan være både islamofobe og islamfiendtlige – men hatefulle mot muslimer er noe helt annet.

LES OGSÅ: Nå skal politiet registrere hatkriminalitet

Frykten for islam

2. Det jeg derimot er opptatt av, er å reise spørsmålet: Hvorfor er frykten for islam så stor både i Norge og i Europa? Hva bunner frykten i, hvilke konsekvenser fører denne frykten til og hvordan skal man komme frykten til livs? Jeg er mildt sagt overrasket over at Ali og Mahmood overhodet ikke reflekterer over disse spørsmålene i sin svarartikkel til meg. I stedet retter de søkelyset mot alt mulig annet: Israel, India, Burma og Kinas menneskerettighetsforbrytelser, Statens Pensjonsfond Utlands investeringer og nynazistiske demonstrasjoner utenfor den jødiske synagogen. Det bør bekymre Islamsk Råd i Norge at redselen for islam er økende over hele Europa, og herrene Ali og Mahmood må stille seg spørsmålet hvorfor dette skjer.

Eksempler fra samtiden

3. Jeg har i min artikkel i Dagbladet prøvd å besvare nettopp dette spørsmålet. Jeg tror at frykten for islam ikke kan forstås uten at vi samtidig ser hvordan islam framstår i det offentlige rom. Hvordan praktiseres og tolkes islam i dag? Selvsagt finnes det mange forskjellige svar på spørsmålet, men det som preger nyhetsbildet er ofte et svært negativt bilde av islam. I min artikkel gav jeg tre eksempler fra vår samtid. Ali og Mahmood påstår at jeg mener at muslimer begår psykisk og fysisk vold, æresdrap, voldtekt, terror, angrep på ytringsfriheten, pedofili, kvinneundertrykkelse og gledesekteskap. Nei, dette er ikke mine ytringer, men den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omars ytringer. Hun har gjennom sine bøker tatt et kraftig og personlig oppgjør med den mørke delen av islam og undertrykking av kvinner og barn. «Koranen har lært meg hva jeg faen ikke skal finne meg i», sier Omar.

Hva svarer Ali og Mahmood til denne kritikken av islam fra én av sine egne? Og skjønner ikke Ali og Mahmood at det er nettopp slike historier som Sara Omar forteller som skaper frykt for islam?

Verdiene vi setter så høyt

4. Mine refleksjoner rundt frykten for islam er ikke noe jeg og «mine likesinnede» er alene om i dagens Europa. Både Danmarks sosialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen og Frankrikes president Emmanuel Macron har vært krystallklare den senere tid i sin fordømmelse av sider ved islam som skaper utrygghet og redsel i befolkningen. Ali og Mahmood vet utmerket godt at islams ideologi går på tvers av mange av de verdiene som vi setter så høyt: frihet, likestilling og demokrati. Islams regler om frafall fra troen og islams syn på kvinners rettigheter og homofile – strider mot mange av våre mest grunnleggende menneskerettigheter. Når jeg påpeker dette, er det ikke fordi jeg hater muslimer, men det er fordi jeg er kritisk til islams ideologiske tankesett.

LES MER:

Islamsk Råd vil ikke at koranbrenning skal dekkes av ytringsfriheten

Berit Aalborg: Ord som «snikislamisering» må adresseres tydeligere

Erna Solberg og Abid Raja: «Ingen menneskerett å ikke bli krenket. Derfor skal islamkritikk forsvares, men ikke muslimhat»

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt