Verdidebatt

Atomvåpenforbud er livsfarlig

Et atomvåpenforbud, slik KrFU ønsker seg, vil bare fungere om alle land blir enige, samtidig. Det er dessverre ønsketenkning.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tonje Nilsen

Leder, Troms og Finnmark Unge Høyre

13. september skriver KrFU i Vårt Land at KrF bør gå inn for å signere FNs atomvåpenforbud. Den interne kampen om KrFs meninger overlater jeg til KrFU, og heier på dem. Det som derimot angår oss alle er hvorfor et forbud mot atomvåpen skaper mer usikkerhet og konflikt, ikke mindre.

For å ta det åpenbare først. Ingen ønsker at atomvåpen skal brukes i strid. Konsekvensene er utvilsomt katastrofale. Om Nord-Korea fyrer atomvåpen mot USA rekker vi ikke blunke før en verdensomspennende atomkrig er i gang. Det vil utslette hele jorden. Målet til Unge Høyre er derfor at ingen land skal bruke atomvåpen. Et atomvåpenforbud vil bare fungere om alle land blir enige, samtidig. Det er dessverre ønsketenkning.

Skyver fra oss viktige partnere

Tenkt sett at Norge signerer FNs atomvåpenforbud. Hvem skal lytte? USA, Storbritannia og Frankrike er tre av våre nærmeste allierte i NATO som kommer til unnsetning om det verst tenkelige skulle skje. De har atomvåpen, selv om de ikke ønsker å starte en atomkrig. En norsk signatur om atomvåpenforbud gjør ingen nytte, men skyver våre partnere i NATO fra oss. Det gjør oss mindre lojale i viktige samarbeid. Det er mye bedre å være inne i en allianse med atomvåpen, enn utenfor.

Vil Nord-Korea lytte? Kina eller Russland? Fryktelige diktaturer i konstant maktkamp som torturerer, fengsler og henretter innbyggerne sine. De ruster seg med våpen både for å forsvare seg, og være klar til krig når som helst. Selv om Norge har en troverdig, stabil og lojal rolle i verden, vil ikke diktaturer lytte til oss. Beskjeden fra Norge og FN om at de vennligst bør fjerne atomvåpnene sine rekker neppe til landegrensen. Disse landene vil ikke bry seg.

LES OGSÅ: Robert Mood frykter atomvåpen igjen skal brukes i krig: – En forbrytelse mot menneskeverdet

Vi trenger NATO

NATO-samarbeidet er i dag det eneste alternativet som faktisk trygger verden. Det beste med NATO er at vi er én for alle, og alle for én. Hvis Norge er under angrep, er de andre landene forpliktet til å hjelpe oss. Det er den største faktoren som hindrer krig i verden i dag. NATO bidrar med fredsbevarende styrker der Norge deltar, ruster opp forsvaret som trygger milliarder av mennesker, og knytter transatlantiske relasjoner til stormakten USA. Vi trenger NATO.

Norge hindrer krig

Norge bør sørge for at atomvåpen ikke brukes. Da er det uklokt å skyve våre partnere fra oss, samtidig som vi kaster bensin på bålet i allerede vanskelige konflikter. Norge er flinke på dialog og samarbeid. Vi snakker rolig og tydelig, mens andre roper og utagerer. På den måten bidrar vi til å roe ned anspente situasjoner i verden. Det hindrer krig.

KrFU mener Norge er på gal side av historien. Gal side av historien for Norge er å legge et livsfarlig internasjonalt press som ekskluderer oss fra viktige samarbeid, eller i verste fall fører til atomkrig. Da er det ikke lengre noe menneskeverd å forsvare for KrFU. Unge Høyre jobber daglig for at Norge skal være på rett side av historien. Siden der vi ikke skaper uvenner og atomkrig.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt