Verdidebatt

Ingen er ­registrert i ­kirken bak ­foreldrenes rygg

Human-Etisk Forbund krever at kirken skal kutte kontakten med tusenvis av barn – uten at foreldrene blir spurt. Det må da være mye verre enn å følge kirkelovens pålegg om å føre register over tilhørige.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Trygve W. Jordheim

Tobarnspappa og kirkemedlem

119.000 barn under 18 år er oppført som tilhørige i Den norske kirkes medlemsregister. De er ikke døpt, men har minst én forelder som selv er medlem. Nå behandler Datatilsynet en klage fra Human-Etisk Forbund, som mener registeret er ulovlig fordi det ikke er hentet inn samtykke fra foreldrene, meldte Vårt Land 7. august.

LES OGSÅ: Anklager Den norske kirke for lovbrudd: Har 100.000 udøpte barn i registeret

Universell ordning

Vi vet at sju personer (fem foreldre og to ungdommer) er så misfornøyd med registreringen at de har latt Human-Etisk Forbund (HEF) representere dem overfor Datatilsynet, men for øvrig vet verken HEF eller vi andre noe særlig om hva de berørte synes om å være oppført i registeret.

Det vi vet helt sikkert, er at registreringen av barn som tilhørige i Den norske kirke er regulert i kirkeloven, og at barns tilhørighet til foreldres tros-/livssynssamfunn er regulert på samme måte i lov om trudomssamfunn og ymist anna. Det er altså en universell ordning som omfatter pinsevenner, humanetikere, muslimer, jøder og så videre, men det er bare Den norske kirke som er lovpålagt å føre register over tilhørige.

Kirken følger loven

Derfor er det lite sannferdig av Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund å hevde at kirken «har registrert barn av HEF-medlemmer bak foreldrenes rygg». Kirken har fulgt loven, verken mer eller mindre. Dersom praksisen har berørt barn av HEF-medlemmer, er det fordi den andre forelderen er oppført som medlem av Den norske kirke.

En del foreldre har et positivt forhold til den kirken de er medlem av, men ønsker at barna deres skal få velge sin tro og sin religiøse tilhørighet selv. Vi vet ikke hvor mange foreldre dette gjelder, men helt sikkert mer enn fem. Når kirken hvert år døper et firesifret antall ungdommer i forbindelse med konfirmasjon, er det et uttrykk for at mange er glade for sin tilhørighet og på eget initiativ ønsker å ta steget over i medlemskap.

LES OGSÅ: Datatilsynet vil ikke tillate meldinger om nyfødte

Konsekvenser for barna

Mine barn (født i 2014 og 2017) er ikke døpt, men vi ønsker at de skal ha en tilhørighet til den lokale menigheten. Ettersom jeg er medlem av Den norske kirke, står barna som tilhørige og mottar invitasjoner til tirsdagsmiddag, Lego-klubb, fireårsbok og skolestartgudstjeneste.

Det kan det nå bli slutt på, uten at jeg har bedt om det og i strid med den forutsetningen som lå der da barna ble født. Jeg har lagt til grunn at de er tilhørige fram til de er 18 år eller velger å bli medlem gjennom dåp.

Det som skjer dersom tilhørig-registeret slettes, er at mine barns kirketilhørighet – som altså var lovfestet da spørsmålet om barnedåp var aktuelt – kuttes. HEF-foreldrene er ikke de eneste som mener noe om dette, og det kan godt hende at min tilnærming er mer representativ enn deres.

LES MER:

HEF anklager Dnk for å bryte loven

Human-Etisk forbund kan miste millionstøtte til konfirmasjon

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt