Verdidebatt

Har vi fått amerikansk kulturkrig til Norge?

Flere og flere kjendiser og artister gjør kristne verdikonservative til hovedfiende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Joel Ystebø

Bystyrerepresentant, Bergen KrF / Leder, Vestland KrFU

At kulturpersonligheter engasjerer seg i samfunnsdebatten, er verken nytt eller oppsiktsvekkende. De kan ofte sette ting på spissen eller hjelpe oss å løfte blikket, for å bidra til en god samtale rundt viktige spørsmål.

Jeg synes å merke en endring i så måte. Flere og flere kjendiser og artister gjør kristne verdikonservative til hovedfiende. Heller ikke det er uten historiske paralleller, men i dag slår de inn åpne dører og sparker nedover, når de scorer politisk korrekte poeng på å gjøre narr av kristne.

Pride og KRIK

Under fjorårets Gullruten-utdeling vant Vegard Harm og Morten Hegseth publikumsprisen. I takketalen sa sistnevnte at det snart er Pride og at han er lei seg for at vi har en barne– og familieminister som nekter å gå i Pride-paraden og på grunn av det nekter å anerkjenne skeive familier.

Det er to problemer med en slik uttalelse. For det første er dette en amerikanisering av undeholdningsbransjen, hvor en arena som Gullruten blir gjort til et arrangement med en politisk slagside. Det andre er at det skaper et falskt narrativ om at man ikke anerkjenner skeive familier fordi man ikke anerkjenner Pride og FRIs ideologi. Det er ikke riktig.

Når den kristne ungdomsorganisasjonen KRIK hadde en intern debatt om forventingene til lederne og deres syn på homofilt samliv og samboerskap, ytret tidligere freestyle-kjører Andreas Håtveit bekymring om at KRIK gikk i en mer liberal retning på disse spørsmålene. Da uttalte radioprofil Niklas Baarli følgende på Instagram: «Andreas Håtveit, for en rævva fyr du er. Jeg håper barna dine bitchslapper deg rundt når de blir gamle nok», før han avslutter: «Dra til helvete. Du tror jo faktisk på det».

LES OGSÅ: Emil André Erstad: «Den gjengse oppfatning er at de fleste kristenkonservative er homohatende fundamentalister»

Tris for en fan som meg

Nylig gav kulturpersonlighet, artist og Brann-blogger Eduardo «Doddo» Andersen ut en singel med tittelen «Snart er det valg». Det er trist for en Doddo-fan som meg, å nok en gang høre Doddos stikk og stempling av verdikonservative. I denne låten synger han, med sin kjente ironiske stil: «Vi må låse alle porter, og flørte med bibelbeltet. Og forby alle aborter». I en tidligere utgitt låt kalt «Du vet hva jeg mener», tar Doddo også for seg de verdikonservative, i samme åndedrag som han kritiserer dem som hetset Eskil Pedersen og pedofil pornokultur.

Hva med barna?

Det er en del viktige verdispørsmål nordmenn mener ulikt om. Det er ikke et onde, men et gode. Men vi må kunne møte hverandre med respekt, og vise toleranse overfor hverandres tro, teologiske og politiske oppfatning. Disse forsøkene på personuthenging og sammenligning av høyreekstreme, pedofile og verdikonservative er gift for et slikt tolerant samfunn.

Av og til tenker jeg på de kristne barna og ungdommene, fra nettopp bibelbeltet, som kanskje har en konservativ teologisk oppfatning, men som ser på Hegseth på VGTV, som lytter til Baarli på radio og som leser Doddos gode blogger om Sportsklubben Brann. De må oppleve et stigma rundt den de er og det de tror på, som de ikke fortjener. Vi liker å tro at Norge er et tolerant samfunn, som er åpen for ulike mennesker og ulike oppfatninger rundt viktige spørsmål. Den toleransen må gjelde alle.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt