Verdidebatt

Se opp for fyllekjørere i sommer

Sommeren er endelig her – for mange vil det i år bli norgesferie og kjøreturer i vårt landstrakte land. Det er magisk, men sommeren er tradisjonelt sett den tiden på året hvor det skjer flest trafikkulykker.

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen

Generalsekretær i MA - Rusfri Trafikk

Hittil i år har det allerede omkommet 51 på veiene. En undersøkelse fra Statens vegvesen viser at 74 prosent av oss ønsker å bruke bil eller motorsykkel på årets sommerferie i Norge. Over halvparten av de som ikke pleier å dra på bilferie tenker å gjøre det i sommer. Med tanke på den ventede trafikksituasjonen er det noe som bekymrer meg.

Og det er promillekjøring.

Drapsmaskiner

Denne dumskapen av egoisme tok hele 20 liv på norske veier i 2019, og det ble nesten anmeldt 10 000 for kjøring i ruspåvirket tilstand.

I de første seks månedene er det blitt anmeldt hele 4924 personer for ruskjøring. Med tanke på koronasituasjonen er det bemerkelsesverdig da politiet har redusert sine kontroller grunnet smittefare og at folk har blitt bedt om å holde seg inne.

I mai og juni ble til sammen 1821 personer anmeldt for ruskjøring. I politidistriktene Sør-Øst og Øst er tallene dessverre svært dystre. Her ble henholdsvis 287 og 278 personer anmeldt for promillekjøring.

Nylig fikk jeg se tallene for antall rusanmeldte førere for juni. 923 i tallet - det tilsvarer 31 anmeldelser daglig. 923 potensielle drapsmaskiner på veinettet. Tallene var også dystre i mai. Hele 898 ble anmeldt for ruskjøring den måneden. Og det verste er at det mye mørketall.

LES OGSÅ: Frp vil lette på alkoholreglene: Ønsker kommune-ja til øl på bensinstasjon

Kjør rusfritt

Jeg svartmaler kanskje sommeridyllen noe nå, heldigvis er det nullaksept for kjøring i ruspåvirket tilstand blant folk flest, og de færreste tar sjansen på å sette seg i bilen med promille. En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet i sommer.

Jeg er glad Utrykningspolitiet ikke tar ferie, og at de er på offensiven. Samtidig er det viktig å være klar over at det er umulig for politiet å ta alle synderne. Det er derfor avgjørende at du tipser om du mistenker ruskjøring. Sommertrafikken skal være sikker - alle av oss har derfor et ansvar for trygg kjøring.

Nyt sommeren, men vær så snill: Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien sikrere både for deg selv og andre.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt