Verdidebatt

Barn dør i Moria mens Solberg håner folkeopprøret

Det er både frekt og nedlatende av landets statsminister å redusere det enorme folkeengasjementet til en mediapopulist-sak.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Janne Heltberg

Negar Bajoghli

Marthe Valle

Christina Grefsrud-Halvorsen

Katrin Glatz Brubakk

Liv Karin Dahlstrøm

Ressursgruppen «Evakuer barna fra Moria»

sommerens pressekonferanse denne uken snakket statsminister Erna Solberg om folkets engasjement i den umenneskelige krisen i Moria flyktningleir: «Når folk trekker frem «noen» og gir dem mye medieoppmerksomhet, så bør det ikke være dem som roper høyest og står i blitz-lyset som skal avgjøre store, prinsipielle spørsmål».

Et helvete

Hva er det som får enkelte til å tro at vi som kjemper for barn på flukt i Moria gjør det bare fordi vi så et bilde i en avis?

Vi har vært i Moria, vi har gjort research, vi er fagarbeidere, vi er frivillige som har tatt fri fra vanlige jobber og reist ned til helvetet, vi har sett døde barn, vi har snakket med barn som har forsøkt å begå selvmord fordi de har sluttet å håpe, vi har sett toåringer som bedriver selvskading, vi har sett umenneskeliggjøringen også Europa er ansvarlige for, vi har hørt historier vi ikke orker fortelle videre, vi er journalister som velger å skrive om dette fordi det er verre enn det meste vi har sett før, vi er medmennesker som har hørt andre fortelle og ikke klarer å glemme.

• LES OGSÅ: Statsministeren tar oppgjør med Moria-debatt kritikere «gjør ikke inntrykk»

Frekt og nedlatende

Vi er biskoper, tidligere statsråder, jurister, leger, sykepleiere, sosiallærere, kunstnere, lokalpolitikere, barnepsykologer, journalister, kokker, fotografer, pensjonister, arbeidsledige, studenter. Vi er 56 prosent av befolkningen. Vi er 125 kommuner. Vi er de som har stemt dere frem.

Så, kjære Erna Solberg og regjeringen, ikke bagatelliser dette med fordummende uttrykk som å «rope høyest» eller få det til å handle om å «stå i blitz-lyset». Det er både frekt og nedlatende av landets statsminister å redusere dette enorme folkeengasjementet til en såkalt media-populist-sak.

På deres vakt

Poenget deres om at Norge ikke skal være først ute med å avlaste Hellas denne gangen, det faller på egen urimelighet. 15 europeiske land har allerede sagt at de ønsker å bidra. Fem land har evakuert. To nye land planlegger evakuering i disse dager.

Norge er altså langt fra både først og best i denne konkurransen. La oss til slutt, nok en gang, få minne om at dette ikke bør handle om verken politisk strategi eller penger, slik det kan se ut til at dere mener. For oss handler dette om over 6000 barn som er innestengt i et mareritt, og om deres rettigheter og liv. Det handler nå også stadig oftere om død. På deres vakt, regjeringen Solberg.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt