Verdidebatt

Farlig tankegods om maktelite

Konspirasjonsteoretikere radikaliseres i koronatider. Voldspraten tar av, og i sentrum står Donald Trump, som angivelig er i ferd med å avsløre Obama, Bill Gates og resten av makteliten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

John Færseth

Forfatter av boka «KonspiraNorge»

Det var en kveld for rundt to uker siden at jeg ble kontaktet av en bekjent som hadde rotet seg inn i en diskusjon på Facebook om milliardærene Bill og Melinda Gates, og støtten deres til vaksineprogrammer.

En ting var den massive motbøren hun hadde møtt. Noe annet var den ekstremt aggressive tonen. «Du forsvarer alt jeg er imot», skrev en kvinne i kommentarfeltet som min bekjente viste meg. «Du er anti alle som belyser konspirasjonene som spiller seg ut foran øynene våre. Jeg er for sannhet og frihet og henger ut forbrytere, du spiller et skittent spill. Gå heller og analyser Bill Gates og hans likesinnede som du er så glad i!» «Du vil bli stilt for riksrett med dine holdninger. Vi som jobber for lyset har ikke behov for mørke sjeler som er for late til å la seg opplyse», skrev en mann. «Du er en satans disippel, som skal henrettes ved riksrett siden du forsvarer disse pedofile forbryterne som prøver å ta livet av oss alle!»

LES OGSÅ: Religionsviter: «Det ­siste ­tiåret har konspirasjons­teoriene gjort ­comeback i ­politikken»

Alternativmiljøet

Min bekjente er astrolog og tilhører det som gjerne kalles alternativmiljøet. På telefonen noen dager senere beskrev hun en skremmende utvikling blant flere i dette miljøet. Påstander om satanister, svarte magikere og pedofile befant seg i maktposisjon verden over, både blant politikere og i de økonomiske elitene. Og en tro på at disse elitene snart stod for fall, og ville bli stilt for retten eller til og med henrettet. Oppfordringer til å «opparbeide sinne for å reise oss mot skurkene».

Konspirasjonsteorier har lenge florert i enkelte deler av dette miljøet, men dette var likevel noe nytt. Ikke minst fordi det særlig var yngre mennesker i miljøet som hadde begynt å fremme disse forestillingene. Omtrent en uke senere ble jeg oppringt av en annen bekjent. En mann med en ganske annen bakgrunn: Førsteamanuensis ved et mindre universitet. Også han uttrykte bekymring over en ny tone han hadde sett i nettdebatter, med beskyldninger om landssvik og antydninger om et kommende oppgjør mot «globalister» tilsvarende det som fant sted andre verdenskrig. Tydelig inspirert av regjeringsfiendtlig, amerikansk høyreideologi.

«Det er et resultat av koronaen», mente en tredje venn da jeg diskuterte det med ham samme kveld. Folk har sittet hjemme, hatt for mye fritid til å surfe på nettet og kommet over nettsteder, videoer og fora de ikke engang visste eksisterte tidligere og som de derfor heller ikke har hatt kritisk motstandskraft mot. Noen har også drukket mer enn vanlig, og på den måten blitt giret opp til å diskutere på en mer aggressiv måte enn ellers. For mye fritid og alenetid er ikke sunt for noen, særlig ikke kombinert med alkohol.

«Q» og Donald Trump

Særlig ikke i en tid med stor usikkerhet der ingen egentlig vet hva som er rett å gjøre, heller ikke politikerne. Ganske sikkert har korona og nedstenging av samfunnet vært med å piske opp en apokalyptisk stemning hos enkelte. For gamle og nybakte konspirasjonsteoretikere handler det ikke lenger bare om å advare mot noe som kan skje, men det skjer .

Samtidig er jeg ganske sikker på at en faktor til må tas med i bildet. Denne faktoren er USAs president Donald Trump. Blant dem som snakker om behovet for et oppgjør med elitene, er han den eneste som stort sett omtales i positive ordelag. Ikke minst er Trump i sentrum for forestillingen kjent som «Qanon», etter den mystiske figuren «Q» som begynte å poste på nettstedet 4chan i 2017. Postene består av korte, aforistiske meldinger. Noen av dem tilsynelatende intetsigende som «Følg med på vannet!», andre er komprimerte utlegninger av typen «Hvordan lurer du folket? Skap en svart gruppe i Kongressen, rekrutter og kontroller svarte ledere, forandre på historien som undervises i skolene, og bruk mainstream media til å fremme løgnen din. Gjenta dette.»

Ifølge tilhengerne, som har opprettet en rekke nettsider, debattfora og Youtube-kanaler for fortolkning og utlegning av meldingene, er «Q» en høyt plassert varsler, kanskje til og med Trump selv. En vanlig påstand er at det eksisterer en maktelite eller dypstat med forgreninger i media, finans og politikk og da særlig i det demokratiske partiet. Disse praktiserer satandyrkelse og pedofiliringer, der hundrevis av barn blir holdt fanget, misbrukt og tappet for hormoner som elitene bruker til å ruse seg på. Bak kulissene trekker «skyggepresidenten» Barack Obama fortsatt i trådene.

LES OGSÅ: Mirakelkurer og 5G-stråling: Konspirasjonsteoriene om korona florerer

Trump er som Jesus

Men oppgjørets time er nær. Sammen med deler av etterretningstjenesten er Trump i ferd med å avsløre Obama, Bill Gates og resten av makteliten, som vil bli arrestert og stilt for retten. For en uinnvidd høres dette ut som galskap. Men for innvidde tilbyr «Qanon» en mening i kaoset. Ja, med risiko for å støte kristne lesere, er det klart religiøse overtoner i det hele. Som Jesus, er Trump den eneste som er uten skyld, og som dermed kan frelse menneskene ut av ondskapens grep. Og på samme måte som Herodes forsøkte å ta livet av Jesus, forsøker Obama og maktelitene å ødelegge Trump før det er for sent.

Det er et åpent spørsmål om den eller de som står bak «Q»s postinger faktisk tror på det selv. Kanskje er det hele en form for «trolling» av den typen 4chan er kjent for. Samtidig bidrar Trump nå til å spre giften ved å retweete Qanon-meldinger og – kanskje – gjennom den siste ukens tweets om «Obamagate». Donald Trump har fridd til konspirasjonsteoretikere helt siden han stod fram som forkjemper for påstanden om at Barack Obama egentlig var født i Kenya og dermed ikke kvalifisert til å være president. Antagelig er det ikke helt feil å sammenligne dette frieriet med hvordan Ronald Reagan i sin tid gjorde de kristenkonservative som til da hadde holdt seg unna politikk, til en del av grunnfjellet i det republikanske partiet.

Jeg blir skremt

Dessverre tyder alt på at «Qanon» og troen på satanistiske eliter har fått økende utbredelse i USA, og i Norge i krisetiden vi befinner oss i. Der en del nå altså snakker om rettsoppgjør og henrettelser. Er de mange? Kanskje ikke. Men likevel skremmer det meg. For snart ni år siden flommet avisenes kommentarfelter også over med beskyldninger om landssvik i sammenheng med innvandring og «islamisering». En 32-åring fra Oslo bestemte seg til slutt for å handle med over 70 døde ungdommer som resultat.

Jeg håper det blir med snakket denne gangen.

LES MER:

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Verdidebatt