Nyheter

Slik identifiserer du konspirasjonsteorier om korona

Konspirasjonsteorier er farlige og oppstår gjerne i kriser, ifølge forsker Asbjørn Dyrendal.

– Vi forsøker å skape orden, i en kaotisk verden. Når situasjonen er ekstra uklar og truende, søker vi hos hverandre og lager forestillinger, blant annet konspirasjonsteorier. Dette gjør vi fordi vi leter etter noe, og gjerne noen, som er årsak til trusselen, forteller Dyrendal.

I midten av mars skrev Vårt Land om faren for kombinasjonen av korona og konspirasjon på lederplass.

Siden den gang har nyhetsstrømmen fortsatt, og konspirasjonsteoriene på internett har vokst.

Oppstår i kriser

Noen hevder at The Simpsons forutsa virusutviklingen, andre at viruset er et biologisk våpen plantet av Kina, ifølge avisen the Telegraph.

Professor Asbjørn Dyrendal ved NTNU, forsker på konspirasjonsteorier. Han sier at farene ved konspirasjonsteorier kan være store og at de har særlig lett for å oppstå i krisesituasjoner.

– Vi ser etter fare på de stedene vi allerede kjenner til. Vi skylder fort på dem vi allerede er sinte på eller har mistenkeliggjort.

På den måten dannes konspirasjonsteorier i de fiendebilder folk allerede har. Forskeren forteller at konspirasjonsteorier også kan oppstå ovenfra og ned, som gjennom eksplisitt propaganda.

– Det er ikke sikkert de som skaper teoriene tror på dem selv, men de prøver kanskje å selge noe så enkelt som en vare eller mer politiske tankegods.

Farlige teorier

Dyrendal er tydelig på at konspirasjonsteorier kan være farlige.

– De bidrar til å senke det generelle tillitsnivået i samfunnet, som vi er avhengig av at er høyt når vi skal samhandle.

På den måten kan konspirasjonsteoriene om korona bidra til større problem både nå underveis og når vi skal gjenåpne samfunnet, ifølge Dyrendal.

Andre farer forskeren forteller om kan være at noen setter mer lit til en mirakelkur enn behandling på sykehus, eller at folk tyr til ekstreme handlinger som å gå til angrep på den eller det de mistenker at står bak viruset.

– Det har vært eksempler på at 5G-master har blitt brent til grunnen. Etterforskning knytter det foreløpig til konspirasjonsteorier om at "5G-stråling" enten skaper Covid-19 eller forsterker effekten av koronaviruset.

Andre konspirasjonsteorier hevder at nyheter om koronaviruset er falske nyheter. Det kan bidra til å bagatellisere sykdomsfaren, senke viljen til fysisk avstand og dermed spre sykdommen.

– Slike saker kan også føre til økt politisk splittelse og styrking av autoritære, politiske regimer.

Alle kan falle for dem

Forskningen Dyrendal har gjort, viser at alle er sårbare for å tro på konspirasjonsteorier.

– Noen er mer tilbøyelige til å tro på flere konspirasjonsteorier, blant annet de som står utenfor samfunnet, og ekstremister. Likevel er vi alle er sårbare ettersom det er så mange av dem, og teoriene ofte blir tilpasset i gjenfortelling til de ligner annet vi tror er sant.

Slik identifiserer du konspirasjonsteorier

Konspirasjonsteoriene om korona er mange og de kan være vanskelig å identifisere. Professor Dyrendal har en sjekkliste du kan bruke for å stille spørsmål ved om en sak kan være en konspirasjonsteori.

1. Står innholdet i strid med beste informasjon fra eksperthold?

2. Ser innholdet ut til å vektlegge at andre mennesker i hemmelighet har planlagt det gale som skjer?

3. Presenterer forkjemperne seg selv om heltemodige motstemmer og ofre for en sammensvergelse?

4. Skylder saken på de vanlige skurkene? For eksempel jøder, muslimer, hemmelige selskap eller lignende?

5. Gjør innholdet i saken logiske krumspring, overtolker tilfeldigheter og lager grandiose mønstre?

Les mer her:

Svarer på om Gud skapte korona

Konspirasjons­teorienes ­comeback

Hardt ut mot konspirasjonsteorier

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter