Verdidebatt

Mafiatilstander kan bli farligere enn korona

Det er mafialignende tilstander i Moria-leiren. Etniske grupper terroriserer eller beskytter innbyggerne, mot betaling. Kunnskap om hva som skjer ved isolasjon må anvendes på det som nå skjer i Moria.

Carina Møller

Tidligere fengselsprest

Takk til psykologer og terapeuter som gir oss husråd for konflikthåndtering, aktivisering og «hvordan snakke med barna om virus». Etter flere år som fengselsprest ser jeg likhetstrekk mellom problemer som nå oppstår på hjemmebane, og de skadevirkninger man forsøker å unngå ved isolasjon i fengsel. Negative tanker kommer når vi ikke vet hvor lenge unntak skal vare, eller om livet blir som det var. Det gir mening å løfte blikket.

Knivstikking og brann i leiren

Siden nyttår har jeg vært to ganger på Lesvos. Koronaviruset avlyste ny tur i mai, men jeg har kontakt på Viber med noen av dem jeg har møtt der. 29 år gamle Reza og hans kone og tre barn bor i Moria-leiren, i en hytte kledd med presenning. Nå som både journalister og mange frivillige er sendt hjem, er det viktig å få ut stemmene til de som bor i leiren.

Reza forteller meg at en 16-åring ble knivstukket og døde i forrige uke. Jeg har lest om det på nett, men ikke at fire andre gutter også ble knivstukket. «De overlevde» sier han. Kritikken av politi og ambulansepersonell lar ikke vente på seg. «De kom sent og handlet ikke effektivt nok».

Jeg leste på nett at gutten ble kjørt med ambulanse i all hast, men at livet ikke stod til å redde. Jeg klarte ikke å si det til Reza. Da kommer de til å føle at media svikter også.

16. mars brant en seksåring inne i et av husene i leiren. Reza forteller at brannmennene ikke våget å gå inn i leiren. Beboerne måtte selv dra vannslanger inn til brannen. Private bilder og filmer delt på nett ser ut til å bekrefte påstanden.

3. februar gikk Manolis Lagoutaris ikoniske bilde viralt. En skrekkslagen gutt i gul jakke løper mot fotografen. Bak ham står gresk opprørspoliti. De responderte med tåregass mot det som skulle være en fredelig protest utenfor Mytilini. Flere utenlandske nettaviser stilte spørsmål om maktbruken passet med trusselnivået? Frykt fører lett til overdreven maktbruk, og konflikter eskalerer unødig.

LES OGSÅ: Moria-barna er gutar frå Afghanistan

Mafiatilstander

Hendelsene illustrerer hvordan greske myndigheter synes å miste kontroll, og menneskene i Moria-leiren mister tillitt. Det er farlig. Reza og familien sier at Moria er overlatt til seg selv, og at etniske grupper tar kontroll i leiren. De veksler mellom å terrorisere og beskytte innbyggerne, mot betaling. Lovbrudd blir anmeldt, men uten påtale fra gresk politi eskalerer mafiatilstandene.

Leirens «eldste» samtaler. De unge lager hjemmelagde våpen av stokker og steiner. Reza spør ironisk, «Hva gjør en vinkelsliper i en flyktningleir? Hele Moria hører den. Kan ikke politiet bare beslaglegge slike ting?» Det produseres og selges kniver og sverd, og Reza synes det er rart at han ikke har sett noen med pistol enda.

Isolasjon gjør folk syke

Moria ble satt i karantene 21. mars. Leiren sammenlignes med et fengsel. Politi kontrollerer grensene, men lite av det som skjer i leiren. Frihetsberøvet, uten fremtidsperspektiv eller mulighet til å beskytte seg selv og sine nærmeste, formanes innbyggerne via høyttaler: «Unngå å forlate husene. Vask hendene. Bruk masker. Hold avstand for å hindre spredning av koronavirus.» Mine venner bare ler; «Vi står i kø hver dag for å få mat, vann eller gå på do. Hvor skal vi kjøpe såpe og masker?»

20.000 er like mange som bor på Gjøvik, tenker jeg. Arealet på Moria er som en liten norsk gård. Søppel hoper seg opp overalt, og man må ha øynene med seg for å ikke tråkke i avføring. Leiren er den verste slummen i Europa. Med vårsola kommer stanken.

Hele Norge er i selvpålagt karantene nå. Vi kjenner på kroppen at negative følelser forsterkes. Graden av irritasjon øker i takt med tiden vi er isolert. Var det noen som nevnte brakkesyke?

Kunnskap om hva som skjer ved isolasjon må anvendes på det som skjer i Moria. De psykiske påkjenningene får leirens indre konflikter til å eskalere. Rezas asylintervju er i 2021, asylsystemet i Hellas har kollapset. Leiren preges av frykt og lovløshet. Nå venter de ubeskyttet på at en verdensomspennende pandemi skal treffe dem.

Hjelpe dem her eller der?

Skadevirkningene av isolasjon er selvdestruksjon. Målet må være å redusere skader, ikke eskalere dem. Presset for å få barna ut av Europas verste flyktningleir øker, og noen europeiske land tar ansvar. Statsråd Mæland forsikret i Folkets spørretime 29. mars at hun kjenner til «den uholdbare situasjonen i Europas flyktningleirer», og «man diskuterer dette i EU, (…) men akkurat nå er det ikke så veldig mye man får gjort.»

Hellas må ha hjelp til å håndtere Moria. Om barn blir evakuert vil det fortsatt være sårbare mennesker i leiren. Reza og familien sier at politi, eller militære, må inn for å håndheve både smittevernstiltak og trygghet. Logistikk ved matutlevering må forbedres så det blir mulig å holde avstand. Utvidelse av sanitæranlegg og effektiv avfallshåndtering må på plass. Og, tilgang på medisinsk utstyr og helsefaglig kompetanse må styrkes før pandemien slår inn.

Vi kan ikke vente på en «felleseuropeisk løsning». Norge må gå foran.

LES MER OM FLYKTNINGSITUASJONEN I HELLAS:

Støre: Solidaritet er ikke å velge flyktninger fra én leir

Fem Ap-veteraner er skuffet over eget parti: «Hvor er det blitt av Arbeiderpartiet?»

Generalsekretær i NOAS: Vanskelig å se reelle argumenter for å ikke gjennomføre solidarisk evakuering av Moria-barna

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt