Verdidebatt

Dessverre er jeg enig med biskop Nordhaug

Når det kommer til hvor kirkevalget skal avholdes, er Human-Etisk Forbund enig med konservative krefter i kirken

Christian Lomsdalen

Nestleder i Human-Etisk Forbund

Gard Sandaker-Nielsen kritiserer Human-Etisk Forbund for vårt standpunkt på dagens ordning med kirkevalg sammen med offentlige valg (VL 12.2). Kritikken fra Sandaker-Nielsen er både helt på kornet og tar samtidig for lite hensyn til at Norge har et livssynsmangfold. I et samfunn som visstnok ikke har en statskirke, så må Kirken innse at koblingen mellom kirkevalg og offentlige valg er, for å si det mildt, umusikalsk. Det strider mot ideen om et livssynsåpent samfunn.

Hvor skal grensen settes?

Det er heller ikke en god løsning som Gard foreslår, at vi andre også får henge oss på de offentlige valgene. Den norske kirke får 80–90 millioner ekstra for å gjennomføre valgene sine, skal vi andre også få det? For selv om vi er mindre, så koster det like mye å gjennomføre denne typen valg. Dernest, hvor skal grensen settes? Skal grensen gå ved Human-Etisk Forbund og de lokale moskeene? Hva med idrettslag eller LO, skal de få lov?

Kirkemøtet må se forbi dagens ordninger. Dette behøver ikke å være et valg mellom avstemninger etter gudstjenesten eller valg sammen med de offentlige valgene. Man kan arrangere valguker eller ha forskjellige former for digitale valg. Det er også mulig med lokalt bestemte ordninger. Så lenge man får gjennomført valgene innen en gitt dato, er det meste mulig.

LES OGSÅ: Biskop Halvor Nordhaug: «Kirkevalget og politiske valg må holdes adskilt»

Langt fra demokratisk

Det du har helt rett i Gard, er at Human-Etisk Forbund i denne saken er enig med konservative krefter i kirken. Det er ikke hver dag jeg er enig med Halvor Nordhaug. Det er jeg ikke ubetinget glad for. Jeg innser at det kan svekke makten til Åpen Folkekirke og det kan dreie kirken i en mer konservativ retning, og gi mindre åpenhet for seksuelle minoriteter og kvinner. Vi kan likevel ikke legge opp valgordningen etter hva vi ønsker blir resultatet. Det er så langt fra demokratisk som vi kan komme.

Her vil jeg si som Øistein Sommerfeldt Lysne i Humanistisk Ungdom på Twitter, «om Kirken ikke klarer å ha et internt demokrati uten å blande valgene sine med offentlige valg har de et seriøst problem.»

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt