Verdidebatt

Omstendigheter i saksbehandlingen

Grundig saksbehandling i UNE kan føre til at resultatet i utvisningssaker blir feil. Ketil Larsen, fagdirektør i UNE, sier at feil beror på konkrete omstendigheter i utvisningssaken av borgeren fra Rwanda, dr. Joseph Nkusi. Resultatet av tvangsretur i 2016 ble en dom på 10 års fengsel. Det er en konsekvens av politisk forfølgelse i Rwanda og UNEs alvorlige feil i saksbehandlingen av borgeren fra Rwanda.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg registrerer med undring over egen fortreffelighet i UNEs grundige saksbehandling og bevisstheten på ikke å returnere noen til forfølgelse i hjemlandet. I denne saken ble resultatet en feilvurdering med alvorlige konsekvenser for borgeren fra Rwanda, det ble 10 års fengsel. Jeg vet ikke hva "konkrete omstendigheter" i denne saken er men det kan være innholdet i bloggen hans som ikke var kvalitetssikret. Ble det oversatt fra hans morsmål til norsk og var det i så tilfelle tatt med i selve saken og saksgrunnlaget ?

Fagdirektøren sier at UNE er et rettssikkerhetsorgan og at borgeren fra Rwanda ikke fikk medhold av UDI, nemdmøte i UNE eller av Oslo tingrett. Når vi sammenligner denne saken med NAV saken forstår vi at resultatet i denne saken ikke på noen måte gir inntrykk av rettssikkerhet. Det er også et faktum at tilliten til vår forvaltning, også i denne saken, er blitt svekket i den norske befolkning. Det er en alvorlig krise som det vil ta lang tid å rette opp.

"Loven bør reflektere at barmhjertighet er en viktig verdi i en rettsstat."   Det sa tidligere biskop Gunnar Stålsett under behandlingen av hans sak i Oslo tingrett.

Er Norge en rettsstat som legger humanitet til grunn i behandlingen av denne type saker ? Eller er det lovverk, juridiske og politiske problemstillinger som for det meste styrer prosessene ?

Norge som nasjon har en viktig arv etter Fridtjov Nansen å føre videre. Han fikk ansvaret for å hjelpe en halv million flyktninger etter første verdenskrig til å komme tilbake til sine hjemland. For det arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1922. Humanitet var Nansens mantra.

Det er positivt at UNE i 2018 gjorde om sitt vedtak  på søknaden om opphold i Norge for borgeren fra Rwanda.

Hva har skjedd konkret i saken etter omgjøringsvedtaket ?

Kan UDI bistå borgeren fra Rwanda til å bli satt fri fra fengslet og returnere til Norge, og når kan det skje ? Frode Berg fikk bistand fra UDI til å returnere hjem etter 2 års fengsel i Moskva. Ja, Frode Berg er norsk statsborger.

Borgeren fra Rwanda har snart sonet 3 av sine 10 år i fengsel under tortur, overgrep og umenneskelig behandling. Han vil med stor sannsynlighet komme til å dø i fengslet før soningstiden er over med mindre hjelp blir gitt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt