Verdidebatt

Har vi en Statskirke?

Oddbjørn Leirvik spør om dette i en artikkel i VL. Han skriver blant annet om «kristne og humanistiske» verdier i samfunnet og skolens formålsparagraf som følger: «Opplæringa skal byggje på grunnleggjande verdiar i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfridom, nestekjærleik, tilgjeving, likeverd og solidaritet, verdiar som òg kjem til uttrykk i ulike religionar og livssyn og som er forankra i menneskerettane.»

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En avslørende artikkel som ganske riktig viser ar Kirken er en Statskirke fortsatt.

Det er etter min mening utmerket ettersom Kirken har en mengde statslige oppgaver.  Hellige sermonier når konger skal innsettes og signes.  Ditto ved kongelige bryllup og begravelser.

Kirken samler og trøster ved landesorg.  Kirken sørger for begravelse av alle ved død.  Den tar også hånd om kirkegårder etc.

Men så sier Leirvik at alle religioner er humanistiske, og at vi derfor kunne sløyfe ordet «kristne» i grunnlovens verdigrunnlag.  Det er ikke riktig, Islam er ikke humanistisk med sine brutale sharia lover, manglende respekt for menneskeverdet, åndsfridom og likeverd som jeg siterer fra ingressen over.

Så Norges verdigrunnlag i Grunnloven må selvsagt ha med både humanistisk og kristent.

Likestilling av religioner er et feilgrep, det finnes ikke nøytrale verdier.  Norge og vesten bygger på den kristne tro.

Nå er Den norske Kirkens trosgrunnlag forvitret av liberal teologi, egentlig ikke lenger en sann Guds menighet.  Det harmonerer sånn sett godt med en sekulær stat.  Kirken følger staten i avkristningen, dessverre.  Vi ser da også resultatene med økt kriminalitet, vold og uærlighet.

Kirken gjør som sagt et brukbart arbeid for det norske samfunn.  Den er derfor verd hver krone den får av det offentlige.  Men Biskop stillingene kan med fordel sløyfes.  Mye kunne nok gjøres langt rimeligere enn i dag.

Øvrige trossamfunn burde ikke ha tilskudd fra det offentlige.  De utfører ikke slike oppgaver som beskrevet innledningsvis.

Likebehandling er tøys.

Vi som tror på en allmektig Gud trenger ingen småpenger av staten for å leve og virke som troende Jesu disipler.  Egentlig vitner det om vantro.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt