03 December 2020Verdidebatt

Nok mobbing og uthenging i norsk offentlighet!

Slik stemningen var mot Ari Behn blant mange her i landet, bør vi gjøre oss noen refleksjoner. Har vi bidratt til å «legge stein til byrden» for hans vandring her på jorden?

Miriam Ekelund

Lektor, journalist og samfunnsviter

Den ufattelig triste nyheten om at Ari Behn har gått bort traff oss som et sjokk første juledag. Det kom mange gode ord fra personer som har møtt han og forteller om en varm, energisk, engasjert, ekstremt talentfull person som kjente igjen folk han hadde møtt flere år tilbake i tid. Det var godt å høre disse ordene, for selv om jeg ikke kjente han personlig, så har han alltid slått meg som en autentisk person som har turt å stå i seg selv og levd ut det han har trodd på, selv om han skilte seg ut fra gjennomsnittsnordmannen.

Folk har latterliggjort han

Og nettopp det å skille seg ut, må ha kostet han dyrt. Jeg har selv sittet i jobblunsj etter jobblunsj og hørt hvordan folk har latterliggjort han. Først fordi han tatoverte terningkast seks på skulderen sin, og deretter for den «klissete» bryllupstalen der han blant annet sa at Märtha Louise skinte som en lysfontene. Offentligheten fikk «være til stede» i bryllupet hans, kanskje hans lykkeligste dag i livet, og resultatet ble mobbing i lunsjen, blant venner og i humorprogrammer på TV. Han ble en man kunne parodiere og se ned på, uten at det fikk noen negative, sosiale konsekvenser.

Når noen velger å forlate denne verden, så er det helt sikkert komplekse årsaker til det. Man skal aldri tro at man vet årsaken fullt ut. Men slik stemningen var mot Ari Behn blant mange her i landet, så tenker jeg at det er sunt å gjøre seg noen refleksjoner om man kan ha bidratt til å «legge stein til byrden» for hans vandring her på jorden.

· Ari Behns forlagsredaktør: «Vårt siste møte var for få uker siden. Håpefullt planla vi fremtiden»

Én av mange

Ari Behn er bare én av mange som har blitt systematisk mobbet her til lands fordi de er «annerledes». Hans ekskone Märtha Louise står i storm etter storm. Den nåværende kjæresten hennes, sjaman Durek, påpekte det åpenbare – nemlig at dette er mobbing. Det skapte et enda større raseri, og han måtte trekke uttalelsene. Sylvi Listhaug endte opp som maleri på en vegg i Bergen – avkledd og korsfestet. På min daværende arbeidsplass hev man seg over dette og godtet seg, som så mange gjør når personer de har noe imot blir hetset og mentalt lynsjet. Jeg har prøvd å komme med motspørsmål mot kollegaer som tar del i denne massive ondskapen, men da risikerer man at dette snus mot en selv. Man blir tillagt meninger man ikke har, bare fordi man greier å løfte blikket nok til å se at dette er mobbing - at et slikt massivt raseri mot en enkeltperson er destruktivt, uansett hvem personen er.

Da jeg jobbet som journalist i dagspressen, lagde jeg et portrettintervju med Jan Werner Danielsen. Han slo meg som et usedvanlig varmt og åpent menneske, men også han var en som ble systematisk latterliggjort. Hans fakter og hans væremåte var et yndet mål for de som elsker å trampe på andre for å bli sett på som kul.

LES OGSÅ: «Veslemøy Østrem: Kong Haralds åpenhet lindrer. Og åpenhet kan redde liv»

Barn lærer av voksne

Den siste tiden har det kommet frem flere grove mobbesaker i Norge der enkelte familier og barn har fått hele bygda imot seg. Selvfølgelig blir barn mobbet på skolen i Norge! Vi kan ikke bekjempe det så lenge de voksne sitter og mobber i lunsjen på jobben, og også tar med seg de stygge kommentarene hjem til middagsbordet. Barn lærer av voksne.

Den triste nyheten om Ari Behns bortgang skaper mange refleksjoner. Beundring for en mann som greide å leve med all sin fargerikhet, selv om han ble ledd av. Forvirring rundt hvordan folk som jobber i organisasjoner som er satt opp for å gjøre verden til et bedre sted, selv kan delta i mobbing mens de spiser matpakken sin.

Stoppe jantelovskulturen

Hva skal til for å stoppe denne jantelovskulturen? Hva skal til for at folk skal slutte å le av de som skinner ekstra sterkt? Er det som «er noe mer» så provoserende at de må knuses, slik at vi bare blir sittende igjen med følelsesløse steinansikter som gjemmer sitt autentiske «jeg» bak moteklær, fancy mat og interiør?

LES OGSÅ:

• Ari Behn minnes som et sjeldent varmt og fargerikt medmenneske

• Skulen gjer ikkje nok i fire av fem mobbesaker. – Uakseptabelt, seier kunnskapsministeren

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt