Verdidebatt

Sang og musikk skaper fellesskap og høytid

Tusen takk til alle lokale sangere og musikere i bygd og by for at dere bidrar i julefeiringen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lokale musikkrefter gjør en stor innsats i forbindelse med de mange gudstjenestene som holdes nå i julen og de fortjener takk. Oversikt over gudstjenester julaften og juledag forteller at både store og små, solister og grupper bidrar i formidlingen av julens budskap i både ord og toner. Fellesskapet i julen er folkekirken på sitt beste.

Her jeg bor deltar kor og skolekorps og på Åna fengsel der jeg var prest i en årrekke har stedets voksenkorps vært med i mange tiår. Julaften 1964 har fengselspresten skrevet i dagsregisteret at musikere fra Nærbø Musikkorps har spilt. Medlemmene i korpset er i alderen 18-80 år og noen har faktisk vært på Åna hver julaften siden den gang. Deres trofasthet er imponerende og har gjennom årene betydd mye for mennene som måtte være på Åna i julen. Julaften er omtrent årets vanskeligste dag og mange vil helst at dagen skal være over. Følelsene er mange og savnet av familie, venner og et annet liv er stort. Mulighet for kontakt med andre utenfor er 20-30 minutters ringetid i uka og brevskriving.

Mange finner veien til julegudstjeneste for å tenne lys for sine og for å høre juleevangeliet som formidler håp og lys uavhengig av omgivelser. Innsatte deltar som tekstlesere og med klokkeringing, men sangen er det litt mindre av. Enkelte gudstjenestedeltakere kan lite norsk eller engelsk og når pianist Stein spilte til fellessangene så bar frivillige og korpsmedlemmer mye av sangen. Både musikkinnslag og sang er med på å skape høytid og fellesskap mellom oss. Innsatte fra andre land sa at det særlig var fellessangene som berørte og det tror jeg mange av oss kjenner oss igjen i. Det er noe eget ved å synge julesangene sammen.

Takk til alle som bidrar med sang og musikk der mennesker samles til gudstjeneste og feiring.

«Sjå ville stormkast ruskar hus og strender

Høyr nordavinden syng at Gud er stor.

Nå møtes me med hjarte, blikk og hender

og trur på englesong om fred på jord.» (Jærsk julevise).

Noen er alene og noen sammen med andre :Velsignet jul til hver enkelt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt