Verdidebatt

BCC må tåle åpen dialog

Hvorfor øker pulsen min av tanken på at noen kan identifisere meg i dette innlegget, selv om jeg tør påstå at jeg har holdt meg objektiv?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Anonym

Tidligere medlem av Brunstad Christian Church

Etter at TV 2 lanserte sin episode av «Norge bak fasaden», med undertittel «I Guds navn» har debatten rast. Janne Amble og Kadafi Zaman ønsker å gi oss et innblikk i hvordan det er bak fasaden hos blant annet Smiths venner, eller Brunstad Christian Church (BCC). Kritikere har hevdet at journalistene i for liten grad har kommet under fasaden på BCC. Mye av årsaken til dette er at de ikke har fått noen i tale, uten at de senere har trukket sine uttalelser, anonymt eller ei.

Jeg har selv vokst opp i Smiths venner, og som du ser, skriver jeg anonymt. Feigt? Kanskje. Men det er påfallende at selv om jeg har forlatt miljøet for en del år tilbake, sitter det langt inn å kritisere, eller i det hele tatt fortelle om min opplevelse av menigheten i åpent forum.

LES OGSÅ: BCC lukket dørene for TV2s dokumentarserie: – De hadde en annen agenda enn de først sa

Forherligelse

Fra mine egne år i BCC har jeg ofte hørt fra talerstolen at dette er Guds menighet, og at Brunstad er Guds talerstol på jorden. Med dette som utgangspunkt blir Brunstad forherliget. Dette underbygges ved at det oppleves et sterkt eierskap til Brunstad, og eierskapet skaper engasjement til å bidra og en enorm stolthet rundt det de får til.

Det jeg opplever som utfordrende er at det mer eller mindre åpenlyst er en sammenheng mellom hvor helhjertet man er i Guds øyne og hvor mye man engasjerer seg i tid og krefter for menigheten. Kåre Smith sier det selv: «Den late har djevelen til far. Gjerrig og lat, det er fandenskap. Det er djevelskap!» Så er stempelet satt; bidrar du ikke har du satan i hjertet, og du vil ikke få del i Guds herlighet og hans rikdom.

Ingen rom for spørsmål

I TV 2-dokumentaren kommer det frem at Zaman og Amble prater med noen pensjonister på Brunstad. Journalistene betrakter det som en hyggelig og åpen samtale der pensjonistene svarer åpent og ærlig på spørsmålene. Disse uttalelsene blir senere trukket - til tross for at pensjonistene garantert ikke sa noe kritisk, men mest sannsynlig snakket ut ifra begeistring om hvordan de opplever menigheten og sitt liv og engasjement der. Samtidig var det noe som stoppet dem fra å snakke åpent om dette når det kom til stykket.

Det er akkurat dette noe jeg synes det er verdt å ta tak i. Det er dette noe som gjør at BCC dessverre omtales som et lukket trossamfunn. De subtile trekkene som gjør at du ikke bare kan troppe opp på et menighetsarrangement og stille åpne spørsmål til hvem som helst uten å bli stilt til veggs om hvilken agenda du har.

For oss som har forlatt miljøet, har vi fått kjenne på kroppen hvor stigmatiserende det kan være å «gå ut i verden» – jeg har jo forlatt sannheten, selve livet! Jeg har i min reise blitt kalt både dum og naiv. Men jeg vil påstå at jeg er en selvstendig og reflektert ungdom som har tatt mine egne valg.

ALF GJØSUND KOMMENTERER: 1-0 til Smiths venner

Må tåle kritikk

BCC prøver med sitt motsvar til dokumentaren å nyansere medlemmenes egen oppfatning av menigheten. Hvorfor skal dette kun komme frem i godkjente rammer gjennom BCC sine egne kanaler? Hvorfor kunne ikke pensjonistene snakke fritt? Hvorfor oppleves det så vanvittig skummelt å snakke åpent om hvordan menigheten har vært og er for den enkelte? Hvorfor øker pulsen min av tanken på at noen kan identifisere meg i dette innlegget, selv om jeg tør påstå at jeg har holdt meg ganske objektiv og fri for anklager og bitterhet?

Vi må tåle kritikken i begge retninger om denne debatten skal være fruktbar. Målet må ikke være å sitte på hver vår tue og kaste småstein på hverandre, men å åpne for tvil, åpne for at de individuelle historiene kan bli fortalt av mennesker i og utenfor miljøet, og at de subjektive og individuelle opplevelsene blir tatt på alvor.

Innleggsforfatteren ønsker å være anonym. Vårt Land kjenner vedkommendes identitet.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt