Verdidebatt

Julen står sterkt i Norge

Det er liten tvil om at vi i Norge feirer høytidene på ulike måter. For noen er de kristne høytidene en viktig del av utøvelsen av sin tro, for andre er det ikke det. Men høytidene er en viktig del av vår norske kultur og identitet.

Kjell Ingolf Ropstad

Leder i KrF

Kong Harald har påpekt at nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Norge er langt mer mangfoldig enn bare for noen tiår siden. Hvordan forholder vi oss til dette? Noen mener at vi må fjerne deler av vår kultur som kan virke ekskluderende. Det er jeg helt uenig i, jeg mener at nettopp når samfunnet blir mer mangfoldig blir det viktigere å holde fast ved våre røtter.

Jeg legger meg selvsagt ikke opp i hvordan ulike høytider feires eller ikke av den enkelte. Det som derimot er viktig for fellesskapet er at vi på fellesarenaene og i det offentlige rom løfter og tar vare på norske tradisjoner. Derfor er jeg opptatt av at vi holder i hevd tradisjoner med julegudstjeneste og andre julemarkeringer. Derfor er det også viktig med kristendomsundervisning i skolen.

Misforstått inkludering

Dette skal ikke viskes vekk fordi noen mener det ikke er inkluderende. Det mener jeg er misforstått inkludering. Det skal ikke være sånn at vi skal være redde for å snakke om grunnen til at vi feirer jul. Vi skal være stolte av vår kristne kulturarv. Det er denne arven samfunnet vårt er tuftet på, og disse verdiene skal vi fortsatt hegne om. Mitt inntrykk er dessuten at minoriteter i landet vårt er positive og imøtekommende til norske tradisjoner.

Jeg ønsker et livssynsåpent samfunn hvor vi kan vi feire den kristne høytiden med frimodighet. I et livssynsåpent samfunn skal folk få uttrykke sin tro og sitt livssyn i offentligheten uten å måtte føye seg etter et krav om «nøytralitet». Alle mennesker har et livssyn, ingen er nøytrale.

Samfunn trenger forankring

Jeg mener såkalt livssynsnøytralitet hvor idealet er å søke et nøytralt samfunn og hvor fravær av religiøse uttrykk er målet, ikke er det samfunnet vi bør trakte etter. Tvert imot: jeg ønsker et samfunn hvor alle skal få lov til å være hele seg. Da må vi strebe etter raushet, ikke nøytralitet og trange rammer.

Kristne høytider er en viktig del av vår felles nasjonale identitet. Det er noe av det som forener oss. Et samfunn i forandring trenger forankring. Jo mer mangfoldig samfunnet er, jo viktigere er det at vi har noen felles verdier som holder oss sammen.

LES MER OM JULEDEBATTEN:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt