Verdidebatt

Den konkrete, fysiske boken er ikke en hellig gjenstand for oss kristne

Vi kristne har Bibelen som pocketutgave, putter den i lomma, lar den ligge hvor som helst i huset. Vi streker under, skriver i margen og kaster den når den er utslitt, uten at vi noen gang tenker at dette er å vanhellige Bibelen.

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Kommentator i Vårt Land

Er ikke Bibelen hellig for meg? spør Alv Magnus i Vårt Land 3. desember. Jo, det er den. Men poenget i den kommentaren han viser til var at måten muslimer holder Koranen hellig er ikke det samme som hvordan kristne holder Bibelen hellig.

For en stund siden ga jeg et arabisk Nytestamente til en muslimsk venn. Da sørget jeg for å få en utgave med vakker innbinding og utsøkt typografi, fordi jeg visste at det var slik han ville ta mot den som en hellig bok. Men vi kristne har jo Bibelen som pocketutgave, putter den i lomma, lar den ligge hvor som helst i huset. Vi streker under, skriver i margen og kaster den når den er utslitt, uten at vi noen gang tenker at dette er å vanhellige Bibelen.

Mens Koranen sier seg å være én sammenhengende tekst gitt direkte fra Gud via engelen til én person, er vår Bibel en samling av skrifter forfattet av mange forskjellige mennesker i mange ulike tider og sammenhenger. De var inspirert av Den hellige ånd, men skriftene er likevel preget av sine forfattere. Bibelen har en menneskelig side - det har ikke Koranen slik muslimene ser den.

Jeg er glad for at Bibelen er slik. Det gjør den til en mye rikere tekst og til en åpnere tekst, en tekst som kan tolkes og oversettes og gi mening i mange sammenhenger og situasjoner.

Den konkrete, fysiske boken er ikke en hellig gjenstand for oss. Det er innholdet som er Den hellige skrift. Jeg leser den hver dag som Guds ord til meg.

LES MER OM KORANBRENNING:

Muslimske politikere ser ikke behov for lovendringer etter at SIAN brant Koranen

Vårt Land mener: Koranbrenning er ikke religionskritikk

Civita-rådgiver: «Å antyde at ytringer kan provosere så mye at vold må forstås, er ingen farbar vei»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt