Verdidebatt

Frps ord er makt. Jeg føler meg ikke trygg

Er det rart folk ikke vil leie ut til muslimer? Ikke vil ansette muslimer? Ikke vil ha muslimer som naboer og venner? Er det rart at folk hetser, henger ut og angriper muslimer?

Under årets valgkamp gjeninnførte finansminister og partileder Siv Jensen begrepet «snikislamisering». Det gjorde hun bare dager etter det mislykkede terrorangrepet mot Al-Noor moskeen i Bærum. Terrorangrepet var rettet mot muslimer og mot vårt demokrati.

LES OGSÅ: 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»

Mustafa-brevet

Selve ordet snikislamisering betyr ifølge norsk ordbok «å gjøre et samfunn islamsk i det skjulte.» Begrepet er ikke et nytt virkemiddel for Frp. Frp-nestoren Carl I. Hagen advarte i det fabrikkerte Mustafa-brevet om hvordan islam skulle ta over Europa. Brevet var fabrikkert av Hagen selv, noe Hagen benektet kjennskap til, og brevet endte opp i retten og ble forliket.

Valgkampen i 2009

Dette skjedde i 1987, året etter at jeg som fireåring kom til Norge som flyktning sammen med familien min. Siden da har Frp gjennom hele oppveksten min i Norge tidvis advart det norske samfunnet mot sånne som meg. Frp har hostet opp den ene ville konspirasjonsteorien etter den andre.

I 2009 ble «snikislamisering» en sentral del av FrP sin valgkamp, og det året ble begrepet nevnt nesten 700 ganger i norske aviser ifølge Retriever. «Snikislamisering» er den norske versjonen av den klassiske «Eurabia-teorien», en teori som mener at muslimer har et klart og uttalt mål om å endre det vestlige samfunnet og innføre gradvis flere islamske regler, tradisjoner og verdier.

Under årets valgkamp har Jensen sammen med profilerte Frp-ere som Helgheim og Listhaug signalisert at FrP vil forsterke ordbruken og intensiteten knyttet til «snikislamisering» ytterligere.

LES OGSÅ: Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore: «I dag er det verre med et manglende håndtrykk i en moské enn et rasistisk drap»

FrPs hengemyr

Innvandringspolitisk talsmann for Frp Jon Helgheim er ikke i tvil om at det norske samfunnet gradvis «snikislamiseres» og i stadig økende tempo. I Aftenposten, lister han opp en del punkter han mener har bidratt til å snikislamisere samfunnet vårt:

Blant nevner han at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre valgte å beklage karikaturtegningene under karikaturstriden i 2009. Han nevner også en sak i Tromsø fra 2010 som omhandlet kjønnsdelt svømmeundervisning, halamat til skoleelever og i fengsler, rentefrie lån til muslimer og til slutt håndhilsingsdebatten etter kronprinsens besøk i Al-Noor moskeen etter terrorangrepet.

De fleste eksemplene er langt tilbake i tid, ingen av dem er fremstilt som krav av muslimer, verken fra organisasjoner eller moskeer.

Ord er makt

Spesielt grusomt er det at dette kommer kort tid etter terrorhendelsen i Bærum og det rasistiske motiverte drapet på adopterte Ihle-Hansen. Frp tegner et stigmatiserende fiendebilde av muslimer. Ord og retorikk er makt, og særlig fra våre folkevalgte. Det er farlig.

Ikke bare er det farlig for samfunnet, men det er farlig for enkeltindivider, og det er farlig for en ellers så utsatt minoritet: muslimer. HL-senterets befolkningsundersøkelse fra 2017 viser at 34 prosent av befolkningen har utpreget muslimfiendtlige holdninger.

Helgheim henter mye av tallene og utsagnene sine fra innvandrerfiendtlige populistiske blogger som HRS, Resett, og Document.no. Med dette knytter de seg enda tettere opp mot den klassiske «Eurabia»-teorien, en teori svært lik «Sions Vise Protokoller» som er anerkjent som klassisk antisemittisme. Så, er det ok, å løfte frem tilsvarende konspirasjonsteorier mot muslimer?

LES OGSÅ: Adopterte opplever økt rasisme

Konsekvensene

Dette er teorier som har dannet grunnlaget for samtlige manifester som har blitt forfattet i forkant av høyreekstreme terrorangrep mot muslimer.

For, hvis samfunnet vårt er under angrep, og det er en bevisst strategi fra muslimer, at vi skal fundamentalt endre samfunnet og «islamisere» det – er det da rart at folk ikke vil leie ut til muslimer? Ikke vil ansette muslimer? Er det rart at folk ikke vil ha muslimer som naboer, venner av barna eller som svigerdatter, eller svigersønn? Er det rart at folk da hetser, henger ut og angriper muslimer?

Hadde jeg bare spist skinke

Jeg føler meg ikke trygg. Vi har ingen grunn til å føle oss trygge, for selv etter et målrettet angrep mot mennesker som likner på oss, et angrep utført mot oss, utelukkende basert på vår tro, hudfarge og bakgrunn – selv da, er det vi som skal fremstilles som «de farlige», som en trussel mot samfunnet, og mot demokratiet.

I HL-senterets rapport kommer det frem at over halvparten av de spurte mener at muslimer delvis eller fullstendig er skyld i hatet som rettes mot oss. Det samme virker det som at FrP mener, for hvis vi bare hadde håndhilst, spist skinke på brødskiva og badet med det motsatte kjønn – så, hadde det ikke vært noen som hadde et problem med oss.

LES OGSÅ: Linda Noor: «Regjeringen forsøker å legge lokk på det stinkende farvannet Frp fisker i»

Erna, ta grep

Fra politisk hold må politikere vise mer slagkraft for å få slutt på antimuslimske holdninger, hets og trusler. Det er uakseptabelt at enkelte politikere kynisk bruker etablerte fordommer, stereotypier og frykt for politisk vinning. Det blir snakket om ghettoer, det blir snakket om at norske tradisjoner og verdier er under angrep, og det blir tegnet et bilde av en apokalyptisk kulturkrig der en stadig voksende flerkulturell befolkning har som mål å forandre, eller viske ut «det norske».

Statsministeren har slått fast at det ikke finnes «snikislamisering» i vårt samfunn. Allikevel fortsetter regjeringspartiet FrP sin populistiske kulturkrig. Nå er det på tide at Statsministeren tar grep og setter en ordentlig strek.

Rania Jalal Al-Nahi

Samfunnsviter og teologistudent

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt