Verdidebatt

Taushet fra preses Byfuglien

For snart 3 måneder siden utfordret jeg biskop Helga Haugland Byfuglien i spørsmålet om likekjønnet vigsel. Hun har så langt jeg har sett ikke kommet med noen reaksjon, men forholder seg taus. Det er ikke tillitvekkende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bakgrunnen var mobbingen av vikarprest Børge Ryland som gjorde kjent at han ikke ville vie homofile, for øvrig i tråd med sin sitt ordinasjonsløfte om troskap mot skrift og bekjennelse. Min utfordring til Byfuglien kom i etterkant av hennes uttalelse om at  "- det fins to teologisk begrunnede syn" på dette spørsmålet.

Dette problematiserte jeg ved å si at teologi er så mangt, men at bibelen er klar i denne saken. Det foreligger intet bibelsk belegg for å foreta en kirkelig homovigsel. Det finnes ikke ett eneste bibel-vers som legaliserer homofilt samliv. Derfor skrev jeg følgende i det åpne brevet: "Jeg utfordrer derfor preses til å vise hvor i bibelen hun finner læremessig begrunnelse for homovigsel i kirken."

Det må vel være slik at forkynnelse og praksis i kirkens liv og lære må ha sin basis i bibelen i god reformatorisk ånd? Da hjelper det ikke å komme med en rund formulering om "teologisk begrunnelse" uten bibelhenvisning. Jeg etterlyser altså en "bibelsk begrunnelse". Er det uoverkommelig for preses? I såfall har hun og kirken et kjempeproblem. Taushet er ingen løsning, tvert imot. Det provoserer, og vitner om utillatelig unnfallenhet fra kirkens øverste ledelse. Tre måneders tenketid skulle kanskje holde? Jeg venter svar fra Byfuglien denne gangen.

Drammen 08.08.19

Reidar Holtet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt