Verdidebatt

Sju steg for å bekjempe kolera etter syklonen Idai

I Mosambik sprer koleraen seg raskt. Det skaper en ny og svært farlig situasjon for barna i områdene der syklonen Idai har herjet. Sent i forrige uke var det fem bekreftede tilfeller av sykdommen, men allerede er tallet eksplodert til mer enn tusen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Allerede da syklonen traff Mosambik for over to uker siden, begynte vi å bekymre oss for et kolera-utbrudd. Jeg satt i hovedstaden Maputo da stormen kom inn over Beira by og rev med seg alt i sin vei. Idai etterlot seg død og ødeleggelse i Mosambik, Zimbabwe og Malawi, og forurenset vannet som nå utgjør en stor trussel for overlevende, deriblant tusenvis av barn.

Kolera er en akutt diarésykdom som kan drepe i løpet av timer hvis den ikke behandles. Koleraen setter kapasiteten til et allerede overbelastet helsevesen på prøve. Utbruddet må håndteres umiddelbart for hvis ikke, sprer det seg som en skogbrann. Den gode nyheten er at 80 prosent av tilfellene kan behandles enkelt ved å drikke rent vann.

Fra Redd Barnas erfaring med å jobbe med kolera, har vi identifisert sju viktige steg for å bekjempe et dødelig utbrudd:

1. Raske beslutninger og sterk ledelse: Ved smitte, kan dehydrering fra kolera drepe barn i løpet av noen timer, så kampen mot kolera er kampen mot klokka. Kontinuerlig overvåkning av nye koleratilfeller er nødvendig.

2. Ta problemet på alvor: Å være åpen om utbredelsen av kolera er et viktig skritt for å bekjempe den. Det er godt å se at regjeringen i Mosambik raskt har anerkjent problemet og opprettet en massevaksineringskampanje sammen med partnere i Sofala-provinsen som er verst rammet. Dette er effektivt og skaper tillit til helsesystemet.

3. Rent vann og såpe: Tilgang til trygt, rent vann og hygiene er avgjørende for å kontrollere smitte av kolera. Rent drikkevann og håndvask med rent vann og såpe er nødvendig. Alvorlige koleratilfeller trenger rask behandling med intravenøse væsker og antibiotika.

4. Prioritér barn: Kolera rammer alle aldersgrupper, men barn rammes hardest - halvparten av kolera-dødsfallene i verden er blant barn under fem år. Barn, gravide og ammende mødre er spesielt sårbare. Redd Barna bistår myndighetene i Mosambik med vårt helseteam bestående av eksperter på folkehelse og medisin.

5. Samarbeid og finansiering: Mosambik mangler helsepersonell. Ifølge Verdens helseorganisasjon har Mosambik bare èn lege per 60.000 mennesker i distriktene. Til sammenligning er det i Europa en lege per 300 mennesker. Koleraen etter syklonen legger press på skjørt helsesystem, og det er viktig å øke den kollektive innsatsen. Da trengs penger både umiddelbart og langsiktig. Verden må være generøs og bidra.

6. Folkeopplysning: Både sosiale og tradisjonelle medier kan spille en viktig rolle for å oppfordre publikum til å gjøre alt de kan for å unngå det skitne vannet eller mat som har vært i kontakt med det. I Mosambik er radioprogrammer viktige for å nå et bredere publikum.

7. Folkets makt: Jo mer myndighetene i Mosambik og organisasjoner som Redd Barna klarer å mobilisere folk i de rammede områdene, jo mer kan skadene av kolerautbruddet begrenses. Alle som har overlevd syklonen i Mosambik trenger i tillegg til rent vann, informasjon nok til å ta gode beslutninger for sin egen helse.

Powered by Froala Editor

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt