Verdidebatt

Tilhørighet bør betinge samtykke

Tanken på å bli ført opp i et register uten å vite det burde være fremmed i vår tid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet av Bente Sandvig, spesialrådgiver i Human-Etisk Forbund og Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund

Det er riktig at det finnes flere former for tilhørighetsordninger i norske tros- og livssynssamfunn, slik Ingrid Vad Nilsen og Marit Halvorsen Hougsnæs skriver (Vårt Land 23.2). Men det Jens Brun-Pedersen kommenterte i sitt innlegg var Den norske kirkes (Dnk) ønske om fortsatt å få opplysninger fra Folkeregisteret for å ivareta kirkens egen tilhørighetsregistrering (Vårt Land 18.2).

Les også: Vil ha Den norske kirke på slankekur

Et godt prinsipp. 

Ingen andre tros- eller livssynssamfunn har hatt en slik tilgang til Folkeregisteret som Dnk. Ingen ønsker det heller (Vårt Land 18.09.18). Hvis man ønsker at ens barn skal høre til samme tros- eller livssynssamfunn som man selv gjør, bør man aktivt melde fra til trossamfunnet om dette. Innlegget gjaldt aktivt samtykke – et godt prinsipp som også bør gjelde for Dnk.

Tidligere var det Dnk som stod for folkeregistrering her i landet. Etter at Folkeregisteret ble etablert, fortsatte kirken å få opplysninger om barn som ble født av medlemmer og førte disse opp som «tilhørende kirken». Begrunnelsen for dette var opprinnelig den gamle paragraf 2 i Grunnloven som krevde at foreldre som selv var medlemmer av Dnk, var forpliktet til å oppdra sine barn i samme tro. Denne paragrafen er nå endret.

Problematisk. 

Barn som blir døpt blir medlemmer i Dnk, men i tillegg har kirken altså et eget register for «barn tilhørende Den norske kirke.» Det gis ikke beskjed til foreldre om at barna føres opp her dersom en av foreldrene er medlem av Dnk, og de færreste kjenner til ordningen. Barna får heller ingen beskjed om at de står der når de når den livssynsmessige myndighetsalder ved 15 år. Dette er problematisk.

Derfor er Human-Etisk Forbund (HEF) tilhenger av å avskaffe denne formen for tilhørighet, og vi er glad for at den nye Folkeregisterloven ikke lenger åpner for en slik automatisk utlevering av personopplysninger til et trossamfunn. Om Dnk ønsker å ha en ordning for tilhørige barn, utover de døpte som blir medlemmer, må de gjerne det. Men den bør bygge på aktiv tilslutning fra foreldrene, slik vi i HEF gjør det.

Det er riktig at frikirkene ved revisjon av trossamfunnsloven i 1969 fikk innført at også andre trossamfunn skulle ha adgang til å innføre en tilhørighetsordning. Det er også riktig at dette skulle bidra til økonomisk likebehandling, men i realiteten fungerte det kun et stykke på vei.

Les også: Ingen trossamfunn ønsker informasjon fra Folkeregisteret om nye fødsler. De vil heller ikke at Den norske kirke skal få det.

I praksis falt bort. 

Hensikten var å sørge for at også samfunn som ikke praktiserte barnedåp og dermed anså barn som medlemmer, fikk støtte til virksomhet - eller fordi man hadde andre former for medlemskriterier. De øvrige trossamfunnene skulle få opplysninger om fødsler ved at sykehusene sendte inn beskjed om trossamfunnstilhørighet. Dette skjedde ganske usystematisk over noen år, men er i praksis falt bort.

Det prinsipielt problematiske med kirkens ordning, er den automatiske oppføringen i Dnks tilhørighetsregister, forrangen ved at det holder at en av foreldrene var medlem, og at barna blir stående til de er 18 år, mens den livssynsmessige myndighetsalder er 15 år. Vi er glade for at Dnk selv finner forrangsbestemmelsen urimelig og ønsker å fjerne den. Men vi er bekymret hvis kirken fortsatt mener det er rimelig at de på en eller annen måte skal ha rett til å føre opp barn uten foreldrenes samtykke.

Fremmed i vår tid. 

Stålsett-utvalget gjennomgikk hele ordningen i sin utredning, og foreslår enstemmig at all automatisk oppføring av barn faller bort. I vår tid er både aktivt samtykke og personvern viktig, og tanken på å bli ført opp i et register uten å vite det burde være fremmed i vår tid.

Etter innføringen av GDPR (General Data Protection Regulation) hadde det vært interessant å få vite hva Dnk har gjort for å opplyse de nærmere 130.000 som står i kirkens tilhørigregister om at de står der, og hvordan foreldre informeres når Dnk fører opp deres nyfødte som tilhørige.

Les også: Krefter i Høyre vil tappe av kirkefondet OVF for å sikre bedre kirkevedlikehold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt