Verdidebatt

Ingen heltehistorie

Å jakte action og penger i brutale Kongo kan umulig beskrives som en heltehistorie.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Han reiser landet rundt og holder foredrag for fulle hus. Hans egen bok om dramaet i Kongo er på vei, og filmen som fortsatt vises på norske kinoer gir drahjelp til både boksalg, ­foredragsturné og inntekter.

Annen historie. Historien om Joshua French og hans ­kamerat Tjostolv Moland har blitt en av de mest omtalte krimsakene i ­Norge det siste tiåret. Men sam­tidig som historien om deres ­reise til Den demokratiske ­republikken ­Kongo blir film, er det en helt ­annen historie fra landet som får mine tanker og oppmerksomhet.

Krigen i DR Kongo har vart fra frigjøringstiden på 60-tallet og har de samme ­ingrediensene som mange andre afrikanske lands borgerkriger: Koloni­styre etterfulgt av kunstige grenser og enorme ødeleggelser. ­Etniske skillelinjer. Lavt utdannings­nivå og stor fattigdom. ­Ødeleggende innblanding fra stormakter ­under den kalde krigen. Og flernasjonale selskaper som jakter på gevinster. For dette er først og fremst en krig om makt og ­penger. Landet der 90 prosent lever i fattigdom er egentlig et av verdens rikeste – en gull­gruve av diamanter, kobber, kobolt, ­koltan, uran og gull.

Beriker seg. 

Krigene i ­Kongo har langt på vei vært selvfinan­sierende. Statsledere og ­politikere fra nabolandene, ­store inter­nasjonale ­selskaper og stor­makter; alle beriker seg på ­Kongos naturressurser – på ­bekostning av befolkningen. Leiesoldater, ­eller det som ­etter hvert har blitt ­hetende ­private sikkerhetsselskaper, er en ­integrert del av dette.

Seksuell vold og voldtekt er også en integrert del av denne krigen. Scenene ofrene ­beskriver er grusomme: Gjengvoldtekter, mens ektefeller og barn ser på. Skamfering av underliv med ­kniver, pinner eller skrujern. Unge piker blir gravide etter voldtekter og utstøtt av sine ­familier. Barn og babyer som voldtas. Aids-smittede ofre. Gravide ­mager som skjæres opp. Fostre som venner av den skamferte moren blir tvunget til å spise. Kvinner som får underlivet, ­psyken og fremtiden ødelagt.

Seksuell vold. 

På den ­tiden French og Moland reiste til ­Kongo var FN i ferd med å lage sin ­første resolusjon som ­anerkjente ­seksuell vold som ­våpen i krig og en krigsforbrytelse. Men det brydde de ­væpnede aktørene i Kongo seg lite om. Ifølge FN-­kilder var voldsbruken uten ­sidestykke internasjonalt både i ­brutalitet og antall, med over 1.000 voldtekter hver måned.

Problemene med ­seksuell vold forsterkes når private sikker­hetsstyrker gis ­oppgaver som å delta i væpnet konflikt. All ­erfaring tilsier nemlig at ­disse styrkene er langt ­vanskeligere å regulere, og ikke minst å ­kontrollere, enn både ­statlige styrker og andre væpnede ­grupper, siden det er ­økonomiske motiver for deres deltagelse i konflikten. De senere årene har det vært en kraftig økning i bruken av private kontraktører i væpnet konflikt, blant annet leiesoldater.

Startet med Irak. 

Det var den USA-ledede invasjonen i Irak som satte fart i ­markedet og økte inntjeningen for ­private ­sikkerhetstjenester. Disse ­selskapene selger alle slags ­tjenester; fra ­matlaging i ­leirene til skarpe oppdrag. ­Amerikanerne har brukt ­private sikkerhetsselskaper både i Irak og Afghanistan. Fra 2003 til 2008 økte ­antallet private ­militære i Irak til et nivå som overgikk det totale antallet amerikanske ­soldater. De store ­private militære firmaene ­omsetter for ­hundrevis av millioner dollar i året. De nyter ofte nærmest straffrihet når de utfører overgrep og ­kriminelle handlinger i tjenesten, siden hjemlandet deres unnlater å kreve at de skal stilles for sine nasjonale domstoler.

Mange av de private ­militære firmaene har omstilt seg og ­kaller seg nå for sikkerhetsselskaper. Det er liten tvil om at mange sikkerhetsselskaper er seriøse aktører, er effektive og også jobber aktivt for å ­følge ­humanitær rett. Flere bidrar i tillegg aktivt til freds­bevarende styrker og operasjoner. Men mange gjør det fortsatt ikke. Og private styrkers deltakelse i konflikter bidrar uansett til å viske ut folkerettens skille mellom ­militære og sivile.

Hvis vi mener alvor med de ­store ordene om kamp mot ­seksuell vold må vi straffeforfølge overgriperne for de overgrepene de faktisk begår og ikke, som Røde Kors flere ganger har påpekt, «kun» under samle­kategorien terrorvirksomhet. Vi ­trenger rettspraksis på området. Og vi trenger å vise at «private aktører» har like mye ansvar for sine handlinger som andre ­militære.

To ekte helter. Kongo er et ­helvete for mange sivile og et himmelrike for aktører som er interessert i vold og penger. Å ­reise rundt her som leie­soldat kan umulig beskrives som en heltehistorie, uansett hvor kul filmen har blitt. Vi må velge våre ­helter med omhu. For det er de som kan gi verden ­retning. Jeg velger meg de overlevende. ­Ofrene og ­hjelperne. Jeg ­velger meg fredsprisvinnerne ­Nadia Murad og ­Denis ­Mukwege, som var her i Oslo i desember for å motta ­Nobels Fredspris. To ekte helter. Fra talerstolen i Oslo ­Rådhus kunne legen ­Denis ­Mukwege fortelle en sannere ­historie om Kongo enn den det norske folk får servert i kinosalen.

Dette er en forkortet versjon av en artikkel som tidligere er ­publisert i Bistandsaktuelt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt