Verdidebatt

De unevnelige

Noen ord er det bare ikke meningen at du skal si høyt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forleden ble jeg klar over at det er noe som heter Norsk endodontiforening. Jeg satt i samtale med en kvinne på Continental Hotell i Oslo, da jeg kom i skade for å lese på oversikten over dagens møter og konferanser.

Det ble helt stille rundt meg, tiden liksom bare forsvant, jeg husket ting jeg hadde glemt fra barndommen og langt vekk fra hørte jeg min samtalepartner spørre om alt var i orden. Jeg våknet liksom opp fra en drøm og pekte søvngjengersk mot skjermen med oversikten og ba henne lese navnet på foreningen.

Hun snudde seg litt irritert, men så skjedde det noe med henne. Jeg kunne se at hun kjempet og på en måte forsvant ut av tiden, hun også.

LES OGS: Universitetet i Oslo nekter å aldersteste asylsøkere

Lukk øynene. 

Norsk endodontiforening. Lukk øynene og se om du greier å gjenta det. Norsk endodontiforening. Ser du? Det er akkurat som muskulaturen i kjeven og tungen gir opp. Og når du noen sekunder senere forsøker å huske ordet, kjenner du på fornemmelsen av Alzheimer og demens og Tourettes og det meste som kan krysse seg tukle til det vi refererer til som bevisstheten.

Forsøker du å si Norsk endodontiforening uten å anstrenge deg, frikobler du alle tilvante tenkemåter – jeg kjenner at hvis jeg ikke passer meg, kan jeg rett og slett tisse på meg under forsøk på å si det. Vi viste det til servitøren, og han ble nøyaktig like rar og måtte liksom støtte seg et øyeblikk, og det var like før det gikk to kopper te og sjokolademakroner rett ned i teppet.

Promilleprøve. 

Hva driver de med, disse endo-ett-eller-annet, var jo det neste vi lurte på, naturligvis - bare for å oppdage at det på ingen måte var noe lettere å google dette enn å forsøke å si det. Fingrene vil bare ikke.

Og greier du det til slutt med hjelp av én som står og leser og dikterer det hele, bokstav for bokstav, er det akkurat som om hele internettet lugger noen øyeblikk, men rett skal være rett, Google fikser det og du får opp sponsede søk som «What’s the difference between a dentist and an endodontist», som høres ut som en promilleprøve.

People also ask, kan Google fortelle oss: Can a dentist do a root canal og What is an endodontist salary? Og her skjønner man jo at folk som spør om særlig det siste, må være svært ute og kjøre, men også at dette på et eller annet vis har med rotfylling å gjøre.

Oversett. 

Det er jo for så vidt penere å si endodontolog enn rotfyller, når noe lener seg mot deg i et middagsselskap og spør hva du driver med. På den ­annen side, er det jo hyggelig at de faktisk husker hva du svarte, så det aner meg at endodontologer lett føler seg oversett og tror folk ikke virker spesielt interesserte i dem og det de gjør.

Noen ganger må man jo si til andre at «unnskyld meg, jeg husker ikke helt hva du jobber med», og så får du høre at jo da, advokat, langtransport, birøkter, 
gynekolog eller til og med ornitolog, ontolog eller urolog.

LES OGSÅ: Mener støtte må tilbakebetales

Reiseregninger. 

Men har du spurt et menneske om profesjon og blitt eksponert for en setning som at nei da, jeg driver litt med endodontologi, så vet du at denne personen skal du ikke spørre om noe som helst, og jeg tipper de lett blir sittende alene, og kanskje nettopp derfor har et sterk behov for å møtes i ny og ne, kanskje på et hotell i hovedstaden for å snakke om muligheter og utfordringer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt