Verdidebatt

George Orwells roman «1984» om Den totalitære stat -Kina i dag?

Myndighetenes mål er å eliminere enhver form for religiøs aktivitet på internett, Kommunistpartiet kaster nå sitt nett over all religiøs aktivitet. Det vil kontrollere alle ting. Ingen organisasjoner eller individer har lov til å publisere tekster, bilder, lydfiler eller videoer – for eksempel av kristne gudstjenester, dåpshandlinger eller andre religiøse aktiviteter – uten at tillatelse er innhentet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Nitten åttifire»

I 1949 skrev den britiske forfatteren George Orwell romanen "Nitten åttifire"[1].  Tittelen viser til årstallet 1984, og Orwell beskriver hvordan totalitære myndigheter gjennomfører total overvåkning av alt menneskene foretar seg. Myndighetene, kalt «Partiet», aksepterer eller tolererer ingen spørsmål omkring sin ideologiske propaganda. Innbyggerne skal hjernevaskes slik at de villig bøyer seg for Partiet og tenker nøyaktig likt om ethvert spørsmål. «Tankepolitiet» står for kontrollen. Partiets leder er «Storebror» som elsker å være gjenstand for personlig opphøyelse. En personkult brer om seg, og det er hensikten. Propagandaen forteller at «Storebror» er folkets frelser, og uten ham vil systemet bryte sammen.    

I en artikkel publisert av Åpne Dørers nyhetstjeneste World Watch Monitor[2] beskrives Kinas nye retningslinjer for bruk av internett. Det er ikke nytt at Kinas kommunistmyndigheter gjør alt for å kontrollere alle sider ved innbyggernes liv. Men der internett har åpnet mange dører og vinduer og gitt mennesker alle steder på jorden anledning til å søke informasjon, der strammer Kina dramatisk inn. World Watch Monitor (WWM) sammenligner utviklingen i Kina med Orwells roman om «nitten åttifire». 

   

   

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt