Verdidebatt

En ny taktikk fra Kinas kommunistparti overfor kirken

Nye reguleringer for religiøse aktiviteter ble vedtatt 1. februar, og etter det har presset mot kirkene økt til et nivå som en ikke har sett siden kulturrevolusjonen. “Dette inkluderer fjerning av kors fra kirkebygg, fjerning av kors og andre kristne symboler fra kristne hjem, tvang og trusler for å få kirker til å slutte seg til religiøse organisasjoner som er styrt av myndighetene, tvang for å få kirker til å heise nasjonens flagg og synge sekulære sanger som lovpriser staten og det kommunistiske partiet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kirken under og etter kulturrevolusjonen 

Den fryktelige forfølgelsen av kristne i Kina under Maos kulturrevolusjon var ingen suksess. Kulturrevolusjonen døde ut, men kirken fikk en blomstringstid – på tross av den harde forfølgelsen. Den nye taktikken fra Kinas kommunistparti går ut på å kontrollere og manipulere.

Kommunistpartiet vil omskrive Bibelen

Bob Fu, grunnleggeren av organisasjonen China Aid som overvåker forfølgelse av kristne og menneskerettighetssituasjonen i Kina generelt, er bekymret for utviklingen i landet. I en artikkel skriver han om hvordan kommunistpartiet i Kina vil omskrive Bibelen og kristne sanger slik at de omtaler og opphøyer “kinesiske elementer”, det vil si kinesisk kultur og tradisjon som konfusianismen. Kinas president har tidligere sagt at om kinesere ønsker å ha en religion, må de velge en kinesisk – som taoisme eller konfusianisme. Det er selvsagt også et mål for kommunistregimet å få kirkens støtte for sin politiske ideologi.

Filosofien kalles “Sinicization” på engelsk. Det betyr at alt som skjer i Kina, skal være preget av kinesisk kultur, religion og tradisjon, og i tillegg må det være i samsvar med kommunistpartiets ideologi og mål for nasjonen.

China Aid har også påpekt at denne ideologiens press ikke bare rammer kristne, men i enda større grad muslimer som anses som en større trussel.

Kirkeledere protesterer mot voldelige aksjoner

“279 kirkeledere har skrevet under på et opprop som protesterer mot myndighetenes voldelige aksjoner,” skrev World Watch Monitor 20. september. Oppropet har sin bakgrunn i rivning av flere kirkebygg. I den sentrale Henan-provinsen er to tredjedeler av kirkene blitt stengt og over 7000 kors ødelagt etter pålegg fra myndighetene.

Nye reguleringer for religiøse aktiviteter ble vedtatt 1. februar, og etter det har presset mot kirkene økt til et nivå som en ikke har sett siden kulturrevolusjonen. “Dette inkluderer fjerning av kors fra kirkebygg, fjerning av kors og andre kristne symboler fra kristne hjem, tvang og trusler for å få kirker til å slutte seg til religiøse organisasjoner som er styrt av myndighetene, tvang for å få kirker til å heise nasjonens flagg og synge sekulære sanger som lovpriser staten og det kommunistiske partiet. Barn fra kristne familier møter forbud mot å gå i kirken og få kristen undervisning. Kristne hindres fra å opppsøke de kirkene de ønsker,” heter det i oppropet fra kirkelederne.

Etter at oppropet ble kjent 30. august, har mange flere skrevet under på det. “Handlingene som myndighetene utfører er ikke bare urettferdige og eksempler på hvordan myndighetene bruker sin makt til å begå overgrep, men også et angrep på menneskers frihet og samvittighet. De bryter også internasjonal rett,” skriver kirkelederne.

De tilføyer at de selvsagt vil adlyde og respektere myndighetene så lenge regjeringen ikke overskrider de grensene sekulære myndigheter ifølge Bibelen har, og så lenge myndighetene ikke blander seg inn i eller utøver vold mot den enkeltes tro og samvittighet. Sekulære myndigheter kan ikke bestemme over menneskets sjel”, heter det.

Internett-restriksjoner

Også nye restriksjoner på internett går utover kristne. Myndighetenes overvåkning av alt som skjer i det store og folkerike landet, er enorm. Kirkene opplever at de lever med en annerledes atmosfære etter at reguleringene av religiøse aktiviteter ble innført i februar 2018.

I september stengte myndighetene en av Kinas største uregistrerte kirker i Beijing. Alle andre menigheter tilknyttet kirken ble også stengt. Samtidig ble kirkens internettbruk stengt.

Det katolske nyhetsbyrået UCAN fortalte at nye regler vil hindre brukere i å publisere enhver form for religiøst stoff på internet, både bilder, videoer og tekst. “Dette har til hensikt å kvele all husmenighetsaktivitet,” sa Ting Fuk-tsang, direktør ved det kinesiske universitetet i Hong Kong, til Christian Times.

Kinesiske myndigheter på sin side er bekymret for at utenlandske krefter bruker religionen til å infiltrere Kina, med det resultat at det skapes sosial uro og splittelse. Selv om det først og fremst gjelder islam, vil det ha konsekvnser også for kirken. “I en slik kontekst er det nødvendig for kirkene å holde en lav profil og ikke provosere myndighetene. En må unngå at myndighetene ser på kirken som en utenlandsk organisasjon som ønsker å påvirke Kina i strid med myndighetenes ideologi,” kommenterer Aaron Ma, Asia-ekspert i Åpne Dører.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt