Verdidebatt

Nulltoleranse for vold og overgrep mot barn

Ti prosent av alle barn har blitt utsatt for en eller annen form for vold eller overgrep. Det betyr at det i gjennomsnitt skjer to elever i hver skoleklasse. Høyres klare målsetting er at ingen barn skal oppleve vold og overgrep.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Barn er sårbare, og for ofte avdekkes vold og overgrep altfor sent. Vårt ansvar er å beskytte barna. Vi må fortsette og mane til tidlig innsats i barnehage og skole, og Regjeringen bidrar ved å styrke Opptrappingsplan mot vold og overgrep med 67 millioner kroner neste år. Dette er i tillegg til de 825 millionene som videreføres fra 2018.

Opptrappingsplanen inneholder mange tiltak. Den inneholder blant annet støtteverktøy for barnehageansatte som gjør dem i stand til å oppdage voldsutsatte barn raskere. Her er det også viktig å styrke dialogen med foreldrene. Mange synes det er krevende å snakke om vold og overgrep, og ofte har både barn og voksne spørsmål de ansatte ikke vet svaret på.

Det er satt av en egen pott for det foreldrestøttende arbeidet som er særlig rettet mot minoriteter. Tall fra en undersøkelse NRK har gjort i år viser at innvandrerfamilier er overrepresentert i overgrepssaker der barn og deres aller nærmeste er involvert. Det er urovekkende.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen mener statistikken kan forklares med kulturelle og juridiske forskjeller. Personer som kommer fra svake statsdannelser med autoritære diktatur, hvor makten ligger i slekten og familien har annen kultur med hensyn til barneoppdragelse. Det er derfor helt nødvendig å starte det forebyggende arbeidet på helsestasjonene. Siden 2013 har vi bevilget en milliard kroner på helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Det er ingen tvil om at de ansatte i disse tjenestene spiller en viktig rolle når det gjelder å forebygge og avdekke vold i nære relasjoner.

De som møter barn gjennom barnehage, skole og skolefritidsordning trenger kort sagt mer kunnskap om vold og overgrep. Mange barn blir fanget opp og hjulpet, men dessverre ikke alle. Disse opplever i tillegg til overgrepet, også å bli sviktet av andre voksne rundt dem.

Kunnskaper og ferdigheter til å håndtere vold og seksuelle overgrep er nå endelig blitt en del av rammeplanen for ulike lærerutdanninger, og inngår også i helse- og sosialfagutdanningene.

Nulltoleranse er alltid målet, og når overgrep skjer må vi alltid sørge for at barnet bli tatt godt vare på. Barns trygghet, omsorg og sikkerhet må alltid settes først.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt