Verdidebatt

Kvalbein bekrefter fordommer om KrF

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jon Kvalbein skriver i Vårt Land 6. september om en kulturliberal vending i KrF. I sin iver etter å markere posisjon i gamle symbolsaker, risikerer han å oppnå det stikk motsatte av hva han sier han ønsker. Med det han skriver vil han kunne gjøre KrF til et parti som er uinteressant for enda flere. Ved å gjøre motstanden mot likekjønna ekteskap til den ene store saken, flyttes oppmerksomheten bort fra saker hvor KrF kan gjøre en forskjell. Ekteskapsloven har bred støtte i Stortinget og vil ikke endres sjøl om KrF skulle få både 5 og 10 prosent. Den ­saken er faktisk tapt. Han ­bekrefter manges­ fordommer om at partiet er ­utdatert og fjernt fra virkeligheten.

Med sin harde retorikk representerer Jon Kvalbein og hans meningsfeller en større trussel mot KrFs eksistens enn Geir Jørgen Bekkevolds vielse av to kvinner. Kvalbein holder liv i gamle konflikter om saker hvor KrF aldri kan få gjennomslag. Når tapte saker ikke kan legges til side, vil partiet preges av indre splid og tappes for energi. I tillegg undergraver Kvalbein Knut Arild Hareides posisjon som valgt leder. Og hans lefling med en destruktiv amerikansk debattform, med antydningen om at partiledelsen sprer falske nyheter, er farlig. Farlig ikke bare for KrF som parti, men også for den grunnleggende respekten for demokratiske spilleregler.

Når sperregrensa truer, må alle krefter samles om saker hvor KrF kan få innflytelse. Innflytelse i saker som faktisk er på dagsorden. Folk gir sin stemme til partier som får til noe. Det er greit med uenighet og bra med diskusjon, men la debatten dreie seg om saker som kan vinnes.

Trykket i Vårt Land 11. september 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt