Verdidebatt

Visst reflekterer vi

Ved UiB ønsker vi å samarbeide med Kinas solide forskningsmiljøer. Vi firer imidlertid aldri på kravene om akademisk frihet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet av Annelin ツュEriksenviserektor for globale relasjoner, UiB og Dag Rune 窶ィOlsen, rektor, UiB.

Kobbeltvedt og Roslandツュ maner til debatt og kritisk refleksjon rundt universitets- og forskningsツュsamarbeid med Kina (Vテ・rt Land, 2. august).

Vテヲre aktpテ・givende. 

UiBs ツュrektorat er helt enig med Kobbelツュtvedt og Rosland i at vi skal vテヲre aktpテ・givende i vテ・re samarbeider med forskere og institusjoner i Kina, slik vi er i alle vテ・re andre universitets- og ツュforskningssamarbeid uansett hvor de mテ・tte befinneツュ seg. Vi har tydelige krav til akademisk frihet. Vテ・rt poeng er at vi verken kan eller vil hindre vテ・re ツュforskere i テ・ samarbeide med kinesiske kollegaer, nテ・r vi ikke oppツュlever eller erfarer at akademisk ツュkjerne-verdier og frihet ツュutfordres eller ikke respekteres.

Kina har de siste テ・rene ツュbygget opp solide og svテヲrt interessante forskningsmiljテク innenfor ツュflere fagfelt. Dette skaper unike ツュmuligheter for faglig utvikling. Derfor テクnsker vi et テクkt samツュarbeid med Kina.

Vi har ogsテ・, i forbindelse med vテ・r handlingsplan for Kina, nedsatt et eget kompetanseツュutvalg bestテ・ende av svテヲrt dyktige ツュforskere med erfaring og kunnskap om samarbeid med ツュkinesiske miljテクer. Kompetanseツュutvalget skal nettopp gi rテ・d og bidra med refleksjon i utviklingen av samarbeidet.

Stort utbytte. 

Flere ツュforsknings-窶ィmiljテク ved UiB har hatt, og vil ogsテ・ i fremtiden, ha et stort utbytte av テ・ samarbeide med ツュkinesiske ツュkollegaer. Vi gjentar gjerne: 窶ィDette gjテクr de pテ・ samme mテ・te, og 窶ィbasert pテ・ samme akademiske verdier, som gjelder for sam-窶ィarbeid med forskere andre 窶ィsteder.

Som universitetsledelse legger vi til rette for at dette er mulig gjennom テ・ opprette avtaler pテ・ institusjonsnivテ・.

Derfor reiser vi gjerne ogsテ・ pテ・ delegasjonstur til Kina for ツュinngテ・ slike avtaler. UiB hadde stort ツュutbytte av テ・ delta delegasjonsツュreisen i vテ・r, hvor vi blant annet opprettet et nytt og viktig samarbeid med Ocean University of China. Vi mテクtte ogsテ・ ツュledelsen ved etablerte samarbeidsツュinstitusjoner, for eksempel ツュNansen-Zhu senteret for klimaforskning. Sistnevnte har gjennom 15 テ・r levert verdensledende klimaforskning i samarbeid med forskere i Bergen.

Raftostiftelsen sier seg enig i at akademisk boikott ikke er en farbar vei, og vi hテ・per de ogsテ・ ser at forskningssamarbeid ikke 窶ィskal fテクlge den politiske vindツュretningen.

Vテ・r erfaring. 

Kobbeltvedt og Rosland etterlyser videre en ツュtydeligere refleksjon fra UiB i vテ・rt samarbeid med Konfutseツュinstituttet. Vi er klar over at ツュflere slike institutter er avviklet av ツュulike テ・rsaker, og flere er kommet til. Imidlertid uttaler vi oss ikke om Konfutseinstitutter ツュgenerelt, men om vテ・r erfaring, slik vi ogsテ・ ツュunderstreket i vテ・rt forrige innlegg. Vテ・rt poeng er fremdeles: Vi uttaler oss med utgangspunkt i vテ・r egen ti テ・r lange erfaring og vテ・r egen avtale.

Andre universiteter kan ha andre erfaringer og andre samarbeidsavtaler, men for oss har det vテヲrt avgjテクrende at vテ・r egen avtale sikrer UiB suveren faglig autonomi og at Konfutseinstiuttet er underlagt og fテクlger norsk 窶ィlov.

Dette er viktige debatter som krever ryddige og nyanserte ツュbidrag. UiB vil fortsette arbeidet med テ・ tilrettelegge for テクkt kunnskap om Kina og forskningsツュsamarbeid med kinesiske ツュmiljテクer. Refleksjon og kritisk vurdering er sentrale vitenskapelige grunnprinsipper. Slik vi ser det, er det all grunn til テ・ ta disse med seg inn i den videre offentlige samtalen om akademias virksomhet.

Trykket i Vテ・rt Land 6. august 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt