Verdidebatt

Vil Arsenal virkelig assosieres med Paul Kagame?

Jeg vet Catharina Bu i tankesmien Agenda bare vil Rwanda vel. Uten at hun tenker konkret på hva Rwanda ofte gjør og handler. Om dette handler om konflikt-mineraler fra Demokratisk Republikk i Kongo eller om hvordan man bryter menneskerettigheter. Så lenge økonomien steiler oppover og de sponser vestlig fotball-lag som Arsenal. Så er alt fryd og gammen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man kan glemme at man har rigget og sikret valg for sin president (vant valget med 98.66% i 2017). En president som var med å tok makten etter en blodig borgerkrig og folkemord. Som i ettertid har vært med å styrte to presidenter (Mobutu Sese Seko og Laurent Kabila) i den Demokratisk Republikken i Kongo. Dette er jo ikke så nøye. Så lenge at Arsenal får penger og forhåpentligvis flere turister til Rwanda.

Fordi om President Paul Kagame og hans regjering styrer med jernhånd. De legger meningsmotstandere enten i jern eller legger saken konstant død.  Hjelper ikke om du reiser i eksil. Da kan du også bli forfulgt og drept av gift av de samme styresmaktene. Så sannelig å assosieres med Rwanda er en positiv ting. Dette er ikke neo-kolional tankegang. Dette er elementært om hvordan styresettet er der og hva som er virkeligheten.

Greit at tankesmien Agenda vil hvitvaske Rwanda og deres sponsormidler til Arsenal. Kan dere gjør det samme for sponsingen fra Russland i forhold til Fotball VM-2018? Eller er det annerledes når diktatoren er Russisk?

Jeg er bare litt oppgitt, når vi vet hvordan man rir to hester. Glemmer alt det vonde, alt der som ødelegger samfunnet. Der en har en regjeringssjef som ikke er åpen, ikke lager et bedre samfunn, men som er autoritær og likevel skal en lovprise, og si at det er en god ting. Jeg skjønner det ikke.

Ville vi ha gjort dette om dette gjaldt Venezuela? Ville vi ha gjort dette om dette gjaldt Nord Korea? Jeg håper Kim Jung-Un vil sponse Leeds eller Tottenham.  Med «Visit North Korea» på drakta. Det vil være så positivt for det Koreanske diktaturet.

Dette handler ikke om kontinentet Afrika eller om Europeiske holdninger for meg. Dette handler om at en diktator som styrer med jernhånd. Kagame har total kontroll over sin republikk. Det er mer tragisk for meg at Arsenal vil assosieres med en slik diktator. At de vil muligens få penger fra Rwanda, som de har tjent med konflikt-mineraler fra Demokratisk Republikken i Kongo. De virker heller ikke så nøye. Dette er jo en glemt konflikt med militser som støttes fra Kigali, men det er jo en ikke sak.

At det er rot med bistandspenger, det har skjedd til stadighet og at disse pengene blir misbrukt, er ei heller nytt. Ei heller er det ikke nytt at bistandslandet forventer at mottaker bruker pengene tilbake til giverlandet. Slik at det blir såkalt «vinn-vinn». Det er det som er forsvaret fra tankesmien Agenda. Godt å vite at Agenda nå vil gjøre alle diktatorer en bjørne-tjeneste.

Kan vi neste uke forvente et forsvar til ære til Putin?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt